RMV, Ivan Xhikiq: Ky dimër do të jetë i vështirë për vendet me shkallë të ulët imunizimi, numri i të vaksinuarve duhet të rritet

Autoritetet e Maqedonisë duhet të bëjnë më shumë për të rritur përqindjen e njerëzve të vaksinuar kundër kovid-19 dhe për të futur masa që do të parandalojnë përhapjen e mëtejshme të virusit korona, thotë shkencëtari kroato-gjerman me famë botërore Ivan Xhikiq, profesor në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Goethe në Frankfurt, Gjermani dhe Shkolla e Mjekësisë e Universitetit në Split, Kroaci, shkruan Meta.mk, transmeton Portalb.mk.

Në takimin e djeshëm online “Çfarë thotë shkenca – deri ku jemi me luftën kundër koronavirusit?” të gazetarëve me Ivan Xhikiq, ai theksoi se qeveritë në rajon duhet të mësojnë nga vendet më të suksesshme, si Portugalia (mbi 80 për qind e njerëzve të vaksinuar) ose Irlandë (91% të vaksinuar).

“Deri në tejkalimin e pragut prej 60-70 për qind të të vaksinuarve, derisa të arrihet kjo, Maqedonia do të jetë një vend ku rreziku i vdekjes nga kovidi do të jetë i lartë. Qeverisë duhet t’i dërgohet mesazh, kjo duhet të ndryshojë”, tha Prof. Dr. Ivan Xhikiq.

Ai shpjegon se lloji delta dhe delta plus do të jenë problem serioz këtë vjeshtë dhe dimër në Maqedoni. Vala e katërt e kovidit në vend filloi në gusht dhe nuk ulet. Ivan Xhikiq shpjegon se mosbesimi i qytetarëve ndaj qeverive është një arsye kryesore pse ka një shkallë të ulët të personave të vaksinuar në Maqedoni. Fushatat e vaksinimit jo vetëm në Maqedoni, por edhe në vendet e tjera të rajonit, nuk ishin të përgatitura mirë, por nuk kishte edhe përgjegjësi për dështimet gjatë krizës me kovid.

Ka dallim të madh midis shoqërive demokratike, si Gjermania, ku qeveria, shkencëtarët dhe mjekët janë në sinergji të mirë dhe dëgjojnë njëri-tjetrin. Në momentin kur pushteti shkon kundër shkencës, atëherë në këto shoqëri ka presion nga publiku dhe media cilësore, thotë doktor Ivan Xhikiq. Në raste si Maqedonia, Kroacia apo Ukraina, nuk është kështu, pasi politikanët përdorin të dhëna shkencore vetëm kur u nevojiten.

Shkencëtari Xhikiq shton se ndoshta 80 për qind e njerëzve që nuk duan të vaksinohen kanë frikë nga vaksinimi dhe nuk u besojnë autoriteteve. Njerëzit duhet të binden se duhet të vaksinohen. Në shumë vende evropiane ka një debat, thotë ai, për vendosjen e një numri të detyrueshëm certifikatash për punonjësit, por kjo nuk do të jetë zgjidhje përfundimtare, nëse zbatohet vetëm në një, dy apo tre vende.

Ivan Xhikiq sqaron se personat e vaksinuar duhet të jenë të kujdesshëm, të mbajnë maska ​​në ambiente të mbyllura, sepse është një mesazh shumë i keq të thuash që pas vaksinimit kundër Covid-19 keni kryer punën tuaj.

Në vendet skandinave, si Danimarka dhe Norvegjia, përveç përqindjes së lartë të personave të vaksinuar, ekziston një kulturë e mbajtjes së distancës nga njëri-tjetri dhe kjo është një arsye plus që mbron njerëzit nga kovidi, thotë Prof.Dr. Xhikiq.

Lidhur me shkallën e vdekshmërisë së njerëzve në Maqedoni që kanë vdekur nga kovid-19 pavarësisht se janë vaksinuar, Xhikiq përsëriti se të gjithë duhet t’u përmbahen masave parandaluese për parandalim të përhapjes së virusit. Së pari, njerëzit që kanë vdekur nga kovidi kishin përqendrime shumë të larta të virusit sepse kishin qenë në kontakt me njerëz të infektuar. Së dyti, këta individë kanë pas sëmundje shoqëruese.

Shkencëtari i njohur Ivan Xhikiq shpjegon se imuniteti që japin vaksinat kundër kovid-19 zvogëlohet pas 3, gjegjësisht 6 muaj pas marrjes së dozës së dytë. Përkundër kësaj, shkalla e mbrojtjes prej 90 për qind për njerëzit që janë vaksinuar është jashtëzakonisht e mirë”, tha ai. Ndryshe nga vaksina kundër kovid-19, efektiviteti i vaksinës së gripit sezonal zakonishtshkon prej më pak se 20 për qind në 30 për qind tek ata që janë vaksinuar.

“Vaksinimi kundër kovid është dukshëm më i mirë dhe dukshëm më mbrojtës se vaksinimi i gripit. Këto janë të dhëna të shkëlqyera që qytetarët duhet t’i dinë”, tha Ivan Xhikiq.

Ai u rekomandoi qytetarëve të moshuar dhe atyre me sëmundje shoqëruese që të vaksinohen pas 6 muajsh pasi i kanë marrë dy dozat. Shkencëtari Xhikiq u bëri thirrje mediave dhe gazetarëve që të mos përhapin bujë dhe tituj bombastikë, të cilët nga ana e tyre mund të shkaktojnë frikë dhe shqetësim tek njerëzit.

Shkencëtari i njohur kroato-gjerman shpjegon se ka një përgjegjësi para gjithë botës, për shkak të mungesës së solidaritetit gjatë pandemisë kovid-19 për shpërndarjen e vaksinave dhe arritjen e përqindjes së nevojshme të personave të vaksinuar. Xhikiq shton se kjo mungesë solidariteti mund të çojë në humbjen e disa milionë njerëzve në botë në 2-3 vitet e ardhshme, ndërsa në të ardhmen, duke mos u solidarizuar, do ta kemi të vështirë të përballemi me probleme si p.sh. ndryshimet klimatike.

Prof.Dr. Xhikiq shpjegoi se barnat kundër kovid-19, si Molnupiravir, janë shumë të rëndësishme sepse ndihmojnë njerëzit në spitale, do të ndihmojë shumë më pak njerëz të vdesin, por shtoi se ilaçi mund të mbrojë pasi të infektohet.

Prandaj, Dr. Xhikiq theksoi se është shumë e rëndësishme që të gjithë të vaksinohen. Ai shpjegoi se ishte vaksinuar kundër kovid-19 me dozën e parë të vaksinës Astra-Zeneka, ndërsa dozën e dytë e ka marrë vaksinën Pfizer. Së bashku me familjarët e tij, ai vaksinohet rregullisht me vaksinën kundër gripit sezonal.

Përndryshe, deri më 22 tetor në Maqedoni janë vaksinuar gjithsej 801.326 qytetarë, 769.356 janë vaksinuar me të dyja dozat dhe 10.386 qytetarë kanë marrë dozën e tretë.

“54% e qytetarëve mbi 40 vjeç janë vaksinuar dhe 33% e popullsisë së moshës nga 18 deri në 39 vjeç kanë marrë të paktën një dozë të vaksinës. Përqindja e të vaksinuarve te personat mbi 18 vjeç me një dozë të vaksinës është 57% ndërsa me me dy doza mbulon 46%.” thanë nga Ministria e Shëndetësisë.

Sipas numrit të vaksinave të aplikuara, 38% e të gjithë popullsisë në vendin tonë është e vaksinuar dhe 35% e popullsisë në vend ka marrë dy doza vaksine.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button