fbpx

ECDC propozon që harta e re e udhëtimit e BE-së të bazohet në normat e vaksinimit

Agjencia e Shëndetit Publik të Bashkimit Evropian po propozon një rishikim të rregullave të COVID-19 të cilat mund të lehtësojnë udhëtimet për njerëzit e vaksinuar dhe të heqin një sistem të koduar me ngjyra që kufizon udhëtimet në dhe nga zonat me nivele të larta të infeksioneve, shkuan Euractiv, transmeton Portalb.mk.

Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) bëri propozimin e saj jo-detyrues në takimet e specialistëve të shëndetit të BE-së këtë javë, thanë diplomatët e BE-së, pjesë e një diskutimi se si të hapen udhëtimet më tej me rritjen e normave të vaksinimit.

ECDC, e cila ka një rol këshillues, ka rajone të koduara me ngjyra të BE-së nga jeshile në të verdhë dhe të kuqe sipas normave të tyre të njoftimeve dhe testimeve të COVID-19 dhe përqindjes së testeve pozitive. BE -ja ka përshtatur gjerësisht kufizimet e udhëtimit sipas ngjyrës.

Sidoqoftë, në raportin e tij ECDC theksoi dobësinë e këtij sistemi semafor, duke përfshirë sisteme të ndryshme testimi në vendet e BE -së që penguan krahasimet statistikore. Rritja e numrave të personave që marrin vaksinën gjithashtu duhej të merrej parasysh.

Në situatën aktuale, tha ajo, kufizimet e udhëtimit nuk kishin një ndikim të rëndësishëm në zvogëlimin e transmetimeve, shtrimeve në spital ose vdekjeve. Masat e mëparshme gjithashtu nuk kishin ndaluar përhapjen e varianteve të reja.

ECDC propozon të merret parasysh ndërprerja e përdorimit të treguesit të kombinuar për shkak të vlerës së kufizuar të shëndetit publik dhe përqendrohuni në promovimin e vaksinimit midis udhëtarëve,” tha agjencia në një prezantim të Powerpoint të parë nga Reuters.

Diplomatët e BE thonë se agjencia u ngarkua nga Komisioni Evropian për të shqyrtuar temën. Prezantimi i ECDC thotë se pasoi një kërkesë nga Komisioni.

ECDC dha një numër opsionesh për ndryshim, duke përfshirë përdorimin e marrjes së vaksinës si një tregues, i cili mund të inkurajojë vaksinimet. Rreth 74% e të rriturve të BE -së tani janë plotësisht të vaksinuar dhe gati 80% kanë marrë të paktën një dozë vaksine.

Sidoqoftë, vaksinimi është i pabarabartë në vendet e BE -së, nga 85,2% në Portugali në 28,4% në Rumani dhe 19,4% në Bullgari.

Agjencia nuk dha vendim përfundimtar për një opsion, por tha se qëllimi ishte të vlerësonte rrezikun që një person të infektohej dhe se sistemi i tij aktual zbatohej kryesisht për njerëzit e pavaksinuar.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button