fbpx

Seriali “Squid Game” shkaktoi polemika: Mësuesit britanikë të shqetësuar për efektet e dëmshme te fëmijët

Brenda një jave nga publikimi i Netflix, seria Squid Game u bë një nga programet më të shikuar në platformë. Në 28 ditët e para të publikimit, ai tërhoqi më shumë se 111 milion shikues, por gjithashtu provokoi reagime të shumta për shkak të ndikimit negativ.

Policia britanike e trafikut u përpoq të paralajmërojë me shaka shoferët e hutuar se shenja e trafikut në kryqëzimin 5 të M4 pranë Slow, një qytet 32 ​​km larg Londrës, nuk do t’i drejtonte shoferët në serinë “Squid Game”, raportoi BBC, tranmeton Portalb.

The Independent Britanik raporton se kjo seri mund të jetë një nga më të njohurat në platformat e transmetimit deri më sot, por mund të jetë gjithashtu një nga më të diskutueshme.

“Loja kallamar” e Koresë së Jugut është dënuar nga mësuesit dhe psikologët e shkollave të cilët janë të shqetësuar se fëmijët po përsërisin disa nga sfidat dhe paralajmërojnë se shumë nga episodet përmbajnë skena shumë të dhunshme në të cilat garuesit vriten ose plagosen rëndë.

Sonia Livingston, një profesoreshë e psikologjisë sociale dhe eksperte e rrezikut të medias për fëmijët në London School of Economics (LSE), tha se kishte pasur një matricë sfidash dhe çmendurish që po fitonin popullaritet në internet gjatë viteve të fundit dhe kishte frikë se kjo do të çonte për të kopjuar veprat në realitet.

Mësuesit në Shkollën Sandown në Kent kanë filluar të japin klasa shtesë mbi dhunën dhe parandalimin e dëmtimit të internetit në përgjigje të popullaritetit të serisë. Shkolla John Bramston në Ilford gjithashtu paralajmëroi prindërit.

“Ne kemi parë një numër në rritje të fëmijëve që fillojnë të luajnë versionet e tyre të kësaj loje në shesh lojërash – gjë që nga ana tjetër shkakton konflikt në grupe. Fëmijët që e shohin këtë janë të ekspozuar ndaj skenave grafike realiste të dhunës dhe për fat të keq, fëmijët imitojnë këtë sjellje në shesh lojërash dhe kjo nuk do të tolerohet. Ju njoftojmë se kjo seri është e ndaluar për fëmijët nën 15 vjeç dhe nuk është i përshtatshëm për fëmijët e shkollave fillore. Prindërit e çdo fëmije që imiton ose demonstron këto sjellje do të thirren dhe sanksionohen. Ju lutemi kini parasysh rreziqet e këtij programi televiziv për fëmijët tuaj dhe përforconi sjelljet pozitive. Gjithashtu, ju lutemi tregoni në mënyrë eksplicite se pretendimi për të qëlluar mbi njëri -tjetrin nuk është as i përshtatshëm dhe as i pranueshëm. “Ju lutemi na mbështesni në ruajtjen e sigurisë së fëmijëve tuaj,” thuhet në një letër dërguar prindërve nga nxënësit në Shkollën Fillore John Bramston në Ilford.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button