fbpx

Në OHIS po gërmohen themelet për tendën nën të cilën lindani do të pastrohet nga deponia e vogël

Ministri i Mjedisit, Naser Nuredini sot njoftoi se pastrimi i deponisë së vogël me lindan në zonën e fabrikës OHIS do të fillojë sapo të arrijë tenda mbrojtëse nga Italia. Nuredini informoi se në kuadër të projektit për pastrimin e parë nga katër deponitë e lindanit në Shkup, punimet përgatitore në terren tashmë kanë filluar, transmeton Meta.mk.

“Lidhur me projektin për lindanin në deponinë e vogël, kam marrë informacion nga kompania që ka fituar tenderin se cilat janë arsyet e vonesës. Aktualisht jemi duke punuar dhe presim që tenda të mbërrijë nga Italia dhe të vendoset sa më shpejt. Ne duhet të jemi të kujdesshëm dhe të kujdesemi për shëndetin e qytetarëve tanë, kjo është arsyeja pse ne po punojmë për të eksportuar lindanin sa më shpejt të jetë e mundur.” tha Nuredini.

Për momentin, siç informojnë nga Ministria e Mjedisit, po kryhen punime ndërtimore rreth deponisë për të përgatitur themelet e konstruksionit metalik të tendës mbrojtëse, e cila do të jetë rreth 3.000 metra katrorë. Ndërkohë, mostrat e tokës merren dhe analizohen për përmbajtjen e lindanit. Javën e kaluar u krye kontroll nga kompania mbikqyrëse holandeze.

“Pajisjet e nevojshme për ngritjen e tendës sillen në mënyrë të njëpasnjëshme. Ka ardhur një pjesë e konstruksionit, përkatësisht pjesët për themelin për të cilat po bëhet përgatitja për momentin. U sollën mbi 1.000 fuçi për transportin e lindanit, pajisje mbrojtëse, kompresorë me presion negativ, pajisje analize, etj.” thanë nga ministria.

Ata theksojnë se nuk ka vonesë në punë dhe se puna në terren po rrjedh vazhdimisht, dhe instalimi i konstruksionit të tendës më vonë se afati fillestar që u njoftua nuk është një vonesë, por një përgatitje më e plotë dhe më e sigurt e terrenit. Do të jetë më e përshtatshme për të filluar gërmimin në kushtet e temperaturave më të ulëta.

Pastrimi i deponisë së vogël me lindan në OHIS është paralajmëruar të zgjasë rreth një vit. Ai përmban rreth 7,000 ton kimikate të rrezikshme dhe tokë të kontaminuar, të cilat kanë qëndruar në oborrin e shtëpisë së ish kapaciteteit kimik për dekada të tëra. Ato do të paketohen në fuçi të specializuar dhe do të transportohen menjëherë për asgjësim të sigurt në Francë dhe Holandë.

Për një siguri më të madhe nga avullimi dhe shpërndarja e pluhurit, i gjithë gërmimi do të kryhet nën një tendë të specializuar që do të ketë njësi filtrimi të veçanta, dhe punëtorët do të kenë mbrojtje të veçantë të frymëmarrjes.

Në rrethin e OHIS, pranë të voglës ndodhet një deponi më e madhe me lindan, e cila vlerësohet të ketë rreth 52,000 tonë lindan kancerogjen. Për pastrimin e tij do të kërkohen fonde shtesë. OHIS ka edhe dy deponi të tjera që nuk janë hetuar ende dhe sasitë e ruajtura këtu vetëm supozohen. Njëra gjendet në oborrin e fabrikës, dhe tjetra në zonën e Pelenicës, afër Draçevës.

Këtë verë, Ministri i Mjedisit Jetësor, Naser Nuredini, paralajmëroi se në korrik të vitit të ardhshëm, deponia e vogël do të jetë e pastër. Sa i përket asaj të madhes, e cila gjendet në afërsi dhe ka rreth 52.000 ton, do të kërkohen fonde shtesë. OHIS-i ka edhe dy deponi të tjera që nuk janë hulumtuar ende dhe sasitë që ruhen këtu vetëm supozohen. Njëra gjendet në oborrin e fabrikës, kurse tjetra në zonën e Pelincës, afër Draçevës. Ekspertët atëherë dhe tani kanë paralajmëruar se rreziku derisa të pastrohet kimikati toksik sasia e fundit dhe të pastrohet lindani nga toka dhe ujërat nëntokësore do të jetë një kërcënim. Lindani është një përbërës organik i halogjenizuar. Prodhimi dhe përdorimi bujqësor i këtij insekticidi u ndalua sipas Konventës së Stokholmit mbi ndotësit e ngopur organikë sepse kishte ndikim negativ mbi sistemin nervor, mëlçinë dhe veshkat dhe mund të jetë kancerogjen.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button