fbpx

Mbetën edhe katër ditë deri në përfundim të regjistrimit, kryeministri me familjen e tij kryen këtë obligim

Kanë mbetur edhe katër ditë deri në përfundimin e procesit të regjistrimit që po realizohet në të gjithë vendin. Sot nga Qeveria njoftuan se kryeministri Zoran Zaev, së bashku me familjen e tij në shtëpinë e tij në Strumicë, përmbushën detyrën e tyre qytetare dhe detyrimin ligjor dhe kryen procedurën e regjistrimit, transmeton Portalb.mk.

Zaev theksoi se në këtë mënyrë ata u bënë partner në këtë proces në mënyrë që shteti, institucionet publike, qeverisja vendore dhe komuniteti i biznesit,  bazuar në të dhënat e marra për të siguruar një jetë më të mirë për të gjithë qytetarët e Maqedonisë së Veriut.

“Kanë mbetur edhe 4 ditë deri në përfundimin e procesit statistikor më të rëndësishëm dhe më kompleks, regjistrimi i popullsisë, familjeve dhe banesave, i kryer nga Enti Shtetëror i Statistikave. Pas 20 vitesh, vendi ynë më në fund do të marrë të dhëna relevante dhe aktuale që do të jenë më tej baza për krijimin e politikave realiste që plotësojnë plotësisht nevojat e qytetarëve.” tha Zaev.

Sipas të dhënave të ditës së premte deri ora 20:00 nga Enti Shtetëror i Statistikave, gjithsej janë regjistruar 1.460.552 persona, 455.478 amvisëri dhe 632.742 banesa, sot është dita e 22-të e regjistrimit dhe deri në fund mbeten edhe 4 ditë aktivitete regjistruese. Mundësinë për vetëregjistrim jashtë vendit, e kanë shfrytëzuar 195.477 persona.

Gjithashtu, qytetarët që jetojnë në RMV e që nuk janë regjistruar, kanë mundësi që të paraqiten në komunat e tyre dhe atje të regjistrohen.

Ndryshe, pas rreth 19 vjetësh, regjistrimi i popullsisë, ekonomive familjare si dhe banesave filloi më 5 shtator. Operacioni statistikor filloi zyrtarisht më 5 shtator orën 8 të mëngjesit, dhe do të zgjasë deri më 30 shtator, deri kur do të zgjasë regjistrimi online i diasporës, i cili filloi më 1 mars të këtij viti.

Për herë të parë në këtë regjistrim, përveç mbledhjes së të dhënave drejtpërdrejt nga popullsia në terren, do të përdoren të dhëna nga e ashtuquajtura Baza e të dhënave para regjistrimit, ku duke futur numrin e ID-së së qytetarit në aplikimin e regjistrimit, të gjitha të dhënat për atë person në bazat e të dhënave në vend tërhiqen automatikisht. Kjo pritet të përshpejtojë të gjithë procesin, që do të thotë se deri në fund të vitit, jo më vonë se janari 2022, të dhënat duhet të publikohen.

Regjistrimi i parë bashkëkohor në vend u krye në 1921. Tetë regjistrime u kryen pas Luftës së Dytë Botërore: 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 1994, dhe 2002.

Regjistrimi i vitit 1991 ishte i paplotë dhe për këtë arsye në 1994 një regjistrim u krye përsëri në të njëjtën dekadë. Regjistrimi i vitit 1994 është i pari që nga pavarësia, dhe regjistrimi i vitit 2002 është i fundit i kryer. Sipas të dhënave të mbledhura në atë kohë në vend, popullsia ishte 2,022,547, kishte 564,296 familje dhe 698,143 apartamente.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button