fbpx

A është goja e thatë një nga simptomat e sëmundjes COVID-19?

Është e mundur të jetë një nga simptomat e sëmundjes COVID-19, ndërsa sipas studimit të fundit të publikuar, duket se rreth 40 përqind e njerëzve që janë infektuar kanë raportuar këtë simptomë, e cila mund të shfaqet para çdo simptome tjetër.

“Kjo është një përqindje që është shumë më e lartë se rastet e raportuara të humbjes së nuhatjes dhe shijes,” shtoi Prof. Kevin Byrd nga Shoqata Amerikane e Stomatologjisë, transmeton Panacea.mk.

Ja çfarë duhet të dini për këtë simptomë.

PSE VJEN DERI TE GOJA E THATË?

Gjëndrat e pështymës prodhojnë pështymë që lëshohet në gojë, ndërsa goja e thatë shfaqet kur prodhimi i pështymës ngadalësohet dhe nuk është vetëm një problem jo serioz, por mund të shkaktojë probleme me të folurin, gëlltitjen dhe ushqyerjen. E njëjta pështymë mbron dhëmbët dhe zgavrën e gojës, kështu që kur nuk është e mjaftueshme, mund të zhvillohet kariesi, si dhe infeksione të tjera. Pështyma e njerëzve me COVID-19 përmban një përqendrim të lartë të virusit dhe mund të zbulohet përmes pështymës.

GOJA E THATË DHE COVID-19

Një ekip shkencëtarësh nga Instituti Cambridge në Londër dhe një ekip nga Shtetet e Bashkuara kanë identifikuar receptorët ACE2 në qelizat e gjëndrave të pështymës dhe indet në zgavrën e gojës. Është një proteinë që virusi që e shkakton sëmundjen mbyllet në trup. Ata gjithashtu zbuluan se virusi mund të shumohej në qelizat e gjëndrave të pështymës. Duke ekzaminuar personat që kishin formë të lehtë të sëmundjes, ata vunë re se kishin më shumë viruse në pështymën e tyre dhe se ata ndoshta do të raportonin humbje të nuhatjes dhe shijes, ndryshe nga ato që nuk kishin pështymë në ato sasi.

“Pështyma derdhet në gojë, e cila është hyrja kryesore në trup, kështu që virusi mund të transmetohet lehtësisht te të tjerët”, shpjegon Dr. Blake M. Warner. Kjo shpjegon pse sëmundja mund të shoqërohet me humbje të shijes dhe tharje të gojës.

“Kur gëlltisim pështymën që përmban virusin, ajo lehtë mund të arrijë në fyt, mushkëri dhe madje edhe në zorrë,” shtoi doktor Byrd. Kjo do të ishte një arsye shtesë pse ne duhet të mbajmë maskë në ambiente të mbyllura – për të mbrojtur veten dhe të tjerët. Pra, nuk janë vetëm pikat e frymëmarrjes që hyjnë në mushkëri përmes hundës, ato gjithashtu mund të jenë në gojë.

Një studim tjetër i vogël zbuloi se goja e thatë mund të jetë një nga simptomat e para të sëmundjes. Rreth 60 përqind e të anketuarve raportuan këtë simptomë, e cila u shfaq para të gjitha simptomave të tjera.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button