fbpx

Osmani nënshkroi Planin e Veprimit për Bashkëpunim midis dy Ministrive të Punëve të Jashtme RMV – Kazakstan

Ministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani gjatë vizitës së tij zyrtare në Kazakistan takoi Ministrin e Punëve të Jashtme të Kazakistanit, Mukhtar Tleuberdi, si dhe Presidentin e vendit, Kasim Zhomart Tokayev.Në fokusin e bisedimeve ishin potencialet për avancimin e bashkëpunimit ekonomik midis dy vendeve, me theks të veçantë në rritjen e shkëmbimit tregtar dhe potencialit investues, transmeton Portalb.mk.

“”Marrëdhëniet dypalëshe midis dy vendeve krijojnë potenciale shumë më të mëdha për bashkëpunim ekonomik, i cili është një interes i drejtpërdrejtë si i dy Qeverive, ashtu edhe i bizneseve, si dhe i qytetarëve të të dy vendeve. Obligimi ynë është të ndërmarrim veprime për t’u mundësuar bizneseve ta njohin dhe shfrytëzojnë këtë potencial, duke i përdorur të gjitha mundësitë e diplomacisë për t’i arritur këto qëllime,” tha Osmani teksa nënshkroi Planin e Veprimit për Bashkëpunim midis dy Ministrive të Punëve të Jashtme për periudhën 2021-2023. Përveç planit të veprimit, në takim u nënshkrua edhe Protokoll për shkëmbimin e instrumenteve për ratifikimin e Marrëveshjes midis Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Republikës së Kazakistanit për transferimin e të dënuarve.” thuhet në kumtesën e MPJ-së.

Në njoftim thuhet se gjatë bisedimeve ekonomike, rëndësi e veçantë iu kushtua temës së bashkëpunimit të thelluar rajonal midis rajonit të Evropës Juglindore dhe rajonit të Azisë Qendrore. Duke pasur parasysh strukturën gjeografike, infrastrukturore dhe politike, bashkëbiseduesit shprehën gatishmërinë për ta rritur bashkëpunimin e përgjithshëm midis Shkupit dhe Nur Sultanit, si qendra kryesore potenciale për vendosjen e bashkëpunimit më të thellë midis dy rajoneve, si interes i drejtpërdrejtë për të dy vendet dhe të dy rajonet.

“Në takime u përshëndet edhe bashkëpunimi në fushën e multilateralizmit me një fokus të veçantë në presidencën e ardhshme të Republikës së Maqedonisë së Veriut me OSBE -në në vitin 2023. Nikoqirët i ofruan përvojat e tyre nga presidenca me organizatën në vitin 2010, ndërsa temë e bisedës ishin edhe sfidat aktuale dhe formimi i prioriteteve të presidencës së ardhshme në vitin 2023.

Gjatë takimeve, bashkëbiseduesit shkëmbyen gjithashtu mendime mbi sfidat aktuale ndërkombëtare, me theks të veçantë në zhvillimet e fundit dhe situatën në Afganistan. Bashkëbiseduesit shprehën shqetësimin për situatën aktuale në vend, si dhe gatishmërinë e të dy vendeve përmes aktiviteteve të tyre të vazhdojnë t’i mbështesin qytetarët e Afganistanit edhe nga pikëpamja humanitare, si dhe në krijimin e një shteti të sigurt dhe të qëndrueshëm.” thuhet në kumtesë.

Vizita në Kazakistan është vizita e parë zyrtare në nivel të Ministrave të Jashtëm që nga krijimi i marrëdhënieve diplomatike midis dy vendeve, dhe u përdor për ta hapur zyrtarisht Ambasadën e re të Republikës së Maqedonisë së Veriut në Nur Sultan. Nga MPJ njoftuan se nikoqirët me këtë rast shprehën interes të veçantë për hapjen e një Ambasade të Kazakistanit në Shkup që në vitin e ardhshëm, si një pikënisje për realizimin e planeve dhe bashkëpunimit ambicioz.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button