fbpx

RMV, filloi regjistrimi i popullsisë, ekonomive familjare dhe banesave

Pas rreth 19 vjetësh, regjistrimi i popullsisë, ekonomive familjare si dhe banesave filloi sot në vend. Operacioni statistikor filloi zyrtarisht këtë mëngjes në orën 8 të mëngjesit, dhe do të zgjasë deri më 30 shtator, deri kur do të zgjasë regjistrimi online i diasporës, i cili filloi më 1 mars të këtij viti. Deri më tani, afërsisht 191 mijë qytetarë janë regjistruar në diasporë, shkruan 360 gradë, transmeton Portalb.mk.

Në pritje të regjistrimit, autoritetet siguruan që gjithçka është gati për regjistrimin e popullsisë, amvisërive dhe apartamenteve, të cilat do të japin numrin e saktë të popullsisë, ku saktësisht ndodhen, pasqyrë të gjinisë, moshës, arsimit, strukturës ekonomike, numrit të ndërtesave dhe kushtet e jetesës së popullsisë.

Duke pasur parasysh që regjistrimi po kryhet në kushtet e  pandemisë, ata theksuan se procesi do të kryhet në mënyrë të sigurt, në përputhje me protokollet shëndetësore dhe nuk ka rrezik të përhapjes së virusit. Qytetarët që nuk duan të pranojnë regjistrues të pavaksinuar, do të kenë regjistrues të vaksinuar.

Drejtori i Entit Shtetëror të Statistikave (EShS), Apostol Simovski, dje në një konferencë për shtyp që njoftoi fillimin e sotëm tha se institucionet janë gati për operacionin më të madh statistikor në vend dhe u bëri thirrje qytetarëve që ti pranojnë regjistruesit.

“Pas gati 20 vitesh, trazirash, pengesash dhe vonesash, më në fund jemi në prag të fillimit të punës në terren dhe mbledhjes së të dhënave të nevojshme. Të gjitha përgatitjet kanë përfunduar. Komisionet e rajoneve të regjistrimit së bashku me instruktorët tanë shtetërorë kanë përfunduar me sukses trajnimet e instruktorëve dhe regjistruesve rajonalë dhe sot ata janë në terren duke vizituar qarqet e tyre të regjistrimit”, tha Simovski.

Siç u tha dje, nëse anëtarët e një familje që do të regjistrohen nuk janë në shtëpi në momentin kur regjistruesit trokasin në derën e tyre, atëherë ata do të lihen me një afat kohor kur të kalojnë përsëri. Ata gjithashtu do të lënë një numër telefoni në rast se personi nuk mund të jetë në shtëpi gjatë periudhës së caktuar, për të bërë një takim me regjistruesin kur të bëhet regjistrimi.

“Kjo është një teknikë që ne e kemi përdorur në të gjithë regjistrimet e deritanishme dhe gjithmonë ka rezultuar e suksesshme. Nuk ka mundësi që dikush të lihet jashtë dhe askush të mos ulet në shtëpi për 26 ditë duke pritur regjistruesit, por normalisht të kryejë detyrat e tyre të përditshme”, tha Simovski.

Për herë të parë në këtë regjistrim, përveç mbledhjes së të dhënave drejtpërdrejt nga popullsia në terren, do të përdoren të dhëna nga e ashtuquajtura Baza e të dhënave para regjistrimit, ku duke futur numrin e ID-së së qytetarit në aplikimin e regjistrimit, të gjitha të dhënat për atë person në bazat e të dhënave në vend tërhiqen automatikisht. Kjo pritet të përshpejtojë të gjithë procesin, që do të thotë se deri në fund të vitit, jo më vonë se janari 2022, të dhënat duhet të publikohen.

Regjistrimi i parë bashkëkohor në vend u krye në 1921. Tetë regjistrime u kryen pas Luftës së Dytë Botërore: 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 1994, dhe 2002.

Regjistrimi i vitit 1991 ishte i paplotë dhe për këtë arsye në 1994 një regjistrim u krye përsëri në të njëjtën dekadë. Regjistrimi i vitit 1994 është i pari që nga pavarësia, dhe regjistrimi i vitit 2002 është i fundit i kryer. Sipas të dhënave të mbledhura në atë kohë në vend, popullsia ishte 2,022,547, kishte 564,296 familje dhe 698,143 apartamente.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button