Çfarë duhet të dinë gratë shtatzëna për efektet anësore të vaksinave? Hulumtimi zbulon fakte interesante

Kur bëhet fjalë për efektet anësore të vaksinave kundër COVID-19, gratë shtatzëna mund të kenë shumë më pak probleme sesa gratë jo shtatzëna, trgon një studim i ri. Rezultatet u botuan dje në revistën JAMA dhe përkojnë me rekomandimet e mëparshme se vaksina është e sigurt dhe tolerohet mirë gjatë shtatzënisë. Qendra amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve gjithashtu këshillon të gjitha gratë shtatzëna që të vaksinohen, transmeton Panacea.

Rezultatet e hulumtimit tregojnë se 17,000 njerëz të vaksinuar morën pjesë, nga të cilët 7700 ishin shtatzëna dhe 6775 ishin me gjidhënëse, ndërsa pjesa tjetër ishin gra që nuk janë as shtatzënë dhe as gjidhënëse. Shkencëtarët donin të dinin se si grupi do të reagonte ndaj vaksinës së koronavirusit dhe cilat efekte anësore do të shfaqeshin, nëse ka.

Rreth 90 përqind e të anketuarve përjetuan dhimbje krahu pas vaksinimit, por efektet e tjera anësore ishin më pak të zakonshme tek gratë shtatzëna. kështu, rreth 45 të anketuar raportuan temperaturë të lartë pas dozës së parë, por përqindja u ul në 30 kur u ndoqën vetëm gratë shtatzëna.

Disa gra shtatzëna kanë qenë të shqetësuara për shkak të temperaturës së lartë që mund të shfaqet, por nëse është e lartë, mund të jetë e rrezikshme në tremujorin e parë, dhe mjekët këshillojnë që të marrin ndonjë pilulë në atë rast dhe shtojnë se temperatura është më e zakonshme në vetë sëmundjen. Gratë shtatzëna në këtë studim gjithashtu përjetuan më pak lodhje, dhimbje të muskujve, dhimbje koke dhe ethe pas vaksinimit. Gratë që ushqejnë foshnjet me gji gjithashtu raportuan më pak reagime negative, sesa pjesa tjetër e grupit të kontrollit, por ende në një përqindje më të lartë të grave shtatzëna.

Të dhënat janë inkurajuese

Ende nuk është e qartë nëse shtatzënia siguron mbrojtje kundër efekteve anësore, por është e mundur që gratë shtatzëna të mos vërejnë efekte anësore më të dobëta ndërsa “luftojnë” me simptoma të tjera të shtatzënisë, të tilla si vjellja në mëngjes. Kjo mund të jetë rastësi, pasi studime të tjera kanë treguar një ndryshim të vogël në simptomat e grave shtatzëna dhe grave jo shtatzëna. Sidoqoftë, gratë shtatzëna nuk duket se janë në rrezik për simptoma të rënda pas marrjes së vaksinës, shpjegon autorja e studimit Dr. Alisa Kacikis.

kovid19, coronavirus, vaksine, vaksinim (12)
Foto arkiv nga Meta.mk

Në fillim të përdorimit të vaksinave kundër COVID-19, mjekët këshilluan gratë shtatzëna që të vaksinoheshin, por nuk kishin të dhëna të mjaftueshme serioze kërkimore për t’i mbështetur ato. Që atëherë, natyrisht, janë kryer shumë teste dhe gjithnjë e më shumë prej tyre janë në favor të vaksinimit në shtatzani.

Të dhënat nga tre studime nuk gjetën shqetësime për sigurinë kur vaksinohen gratë shtatzëna. Qendra amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve kohët e fundit zbuloi një analizë të re të të dhënave që tregon rrezik në rritje të abortit në 2500 gra shtatzëna që morën vaksinën Pfizer ose Moderna para javës së 20-të të shtatzënisë. Rreth 13% e pjesëmarrësve përjetuan abort, gjë që është në përputhje me normën e përgjithshme të popullsisë

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button