fbpx

KPMD ka konstatuar “diskriminim të drejtpërdrejtë” nga KSHZ ndaj personave me pengesa fizike, KSHZ mohon akuzat

Komisioni për Parandalim dhe Mbrojtje nga Diskriminimi (KPMD) ka konstatuar diskriminim të drejtpërdrejtë të vazhduar ndaj personave me pengesa fizike nga ana e seksionit rajonal të Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve (KSHZ) në Karposh. KSHZ i mohon akuzat, njofton Portalb.mk.

Sipas informatave nga një person me pengesë fizike, i cili është ankuar që nuk mund ta deponojë nënshkrimin e vet për mbështetje të një liste të caktuar të kandidatëve të pavarur për zgjedhjet lokale, Komisioni ka vendosur të zbatojë kontroll në seksionin rajonal të KSHZ-së në Komunën Karposh, ku është konstatuar që objekti nuk është i adaptuar dhe është i paarritshëm për personat me pengesë fizike. Me këtë, ata nuk mund ta realizojnë të drejtën e tyre për pjesëmarrje në jetën politike dhe publike, thonë nga KPMD.

“Nga kontrolli i realizuar, anëtarët e KPMD konstatuan që në këtë rast bëhet fjalë për infrastrukturë të pa adaptuar e cila këtyre personave nuk u mundëson qasje në objektin e njësisë rajonale të KSHZ-së në Karposh. Me këtë, KSHZ-ja ka pamundësuar qasje dhe arritshmëri në jetën politike dhe publike”, thuhet në njoftimin e Komisionit për Parandalim dhe Mbrojtje nga Diskriminimi.

Gjatë kontrollit, është konstatuar që në hapësirat e zyrës rajonale në rrugën “Strezovo” numër 7 arrihet nëpërmjet pesëdhjetë shkallëve të pjerrëta e të ngushta të cilat nuk janë të adaptuara për persona me pengesë fizike, për persona të moshuar, të pamundur dhe persona të sëmurë.

Në zyrën rajonale të KSHZ-së në Karposh, nënshkrimet për përkrahje të kandidatëve të pavarur dhe anëtarëve të këshillave në komunat e Qytetit Shkup, deponojnë banorët e komunave Karposh, Gjorçe Petrov dhe Saraj.

Nga KSHZ i mohojnë akuzat.

“Lidhur me artikujt e publikuar në disa media se Komisioni për Parandalimin dhe Mbrojtjen nga Diskriminimi ka përcaktuar diskriminim të vazhdueshëm ndaj personave me aftësi të kufizuara fizike nga zyra rajonale e Komisionit Shtetëror Zgjedhor në Karposh, ju njoftojmë se dhoma ku Zyra Rajonale Karposh është e vendosur nuk është në pronësi të KSHZ-së, por të vetëqeverisjes lokale, dhe ato janë të gjitha kapacitetet objektive që komuna ka në dispozicion dhe që mund të na i kishte dhënë”, thonë nga KSHZ.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button