Drejtori i “Tetova Transport”: Autobusët nuk janë investim i dështuar por vozitje problematike (VIDEO)

Drejtori i Ndërmarrjes Publike “Tetova Transport”, Darko Spirovski në një intervistë për Portalb.mk, deklaroi se tani janë krijuar kushtet minimale për funksionimin e autobusëve të transportit publik në Tetovë. Sipas këndvështrimit të tij autobusët nuk janë lëshuar në funksionim para zgjedhjeve lokale të tetorit. Ndërkaq ai tha se autobusët nuk mund të quhen si një investim i dështuar por vozitje problematik. Edhe pse Ndërmarrja është themeluar, disa punë vazhdojnë të jenë të papërfunduara dhe për këtë sipas Spirovskit duhet kohë.

Intervistoi: Fisnik Xhelili, Portalb.mk

1. Në intervistën e fundit për Portalb, ju informuat se pa u krijuar kushtet e rrugëve, autobusët nuk do të fillojnë të funksionojnë. Si do të fillojnë autobusët kur kushtet ende nuk janë krijuar? 

Është e vërtetë që kam thënë këtë në intervistën tonë të fundit. Pra, do të ishte ideale nëse një shteg në të djathtë do të rezervohej vetëm për autobusët, pa automjete të parkuara.

Por në realitet ka punë të caktuara, operacionale që duhet të përfundojnë dhe mund të zgjasin. Duhet të jemi të vetëdijshëm se pasojat e krizës nga korona, i ndjenë edhe pronarët e objekteve që afër rrugëve ku duhet të  ku lëvizin autobusët. Të paktën në këtë moment, mund të mos jetë zgjidhja më e për të sjellë masa të tilla për momentin, që të heqim automjetet plotësisht.

Për të konfirmuar se a do të funksionojnë apo jo. Ne do t’i vozisim autobusët dy javë si provë, për të kontrolluar nëse ata mund të lëvizin. Pastaj ne do të arrijmë në marrëveshje, për orarin normal dhe oraret midis stacioneve. Në disa testime që kemi bërë ne jemi të vëmendshëm se në turmat më të ngarkuara autobusët mund të lëvizin në shteg. Njerëzit me vetura të vogla mund të jenë në gjendje të parkohen paralel dhe në mënyrë të zhdrejtë.

Në bashkëpunim me policinë, kjo tashmë është përcaktuar si problem. Javën e kaluar, me shefin e policisë së Tetovës dhe policinë rrugore, ne bëmë një udhëtim promovues për ta, për të parë situatën në terren. U theksua se ata do të marrin të gjitha masat, të paktën për të hequr automjetet ekzistuese që janë të parkuara, nga korsia e dytë për të paktën aq sa mund të kalojnë autobusët.

Po, kjo është ideale dhe shpresoj se do të arrijmë atje në të ardhmen, por situata tani është kjo që është.

2. A nënkupton kjo që autobusët janë duke u vënë në funksion përpara zgjedhjeve edhe pse kushtet e rrugëve vazhdojnë të jenë të njëjta?

Autobusët nuk u lëshuan para zgjedhjeve, të paktën nga këndvështrimi im mund ta them këtë. Thjesht tani janë krijuar kushtet minimale të nevojshme që ne të jemi në gjendje të funksionojmë, dhe kjo është pikërisht arsyeja pse erdhi kjo periudhë.

3. Gjithashtu në intervistën tuaj të fundit për Portalb na thatë se nëse autobusët lëshohen në këto kushte, atëherë do të ishte një investim i dështuar. Kushtet edhe sot janë të njejta, cili është qëndrimi juaj në lidhje me këtë?

“Jo si një investim i dështuar por vozitje problematike do të thosha. Të thuash një investim të dështuar është një fjalë shumë e vështirë. Personalisht ambiciet e mia janë të krijoj kushte ideale, dhe kështu e shohim këtë periudhë. Dhe tani, gjithashtu, shpresoj se kështu duhet të jetë. Sidoqoftë realiteti thotë se edhe në kushte të tilla mund të vozitet. Këtë do ta tregojnë ditët e ardhshme, pikërisht këto dhjetë ditë kur mund të vozitet, njerëzit të përdorin autobusët pa pagësë. Ne do të shohim në praktikë se si do të ndodhë kjo, nëse normalisht rezulton se autobusët nuk mund të funksionojnë përkohësisht, dhe unë do të insistoj dhe do të përpiqem të merren masa pak më serioze për të pastruar trafikun”.

4. A do të ketë regjim të ri në komunikacion, a keni biseduar me policinë e komunikacionit, çfarë ju kanë thënë?

Është diskutuar javën e kaluar në takimin ku ishte e pranishme kryetarja e Komunës së Tetovës, kishte nga të gjitha shërbimet drejtuesit e komunës së Tetovës përfshirë kryeshefin e Policisë së Tetovës. Dhe gjithçka për të parë realitetin, duke bërë një xhiro promovuese, ku ai vetë e pa këtë. Tani nuk mund të them se ishte me këtë apo me një frekuencë më të lartë të ndalimit.

Ata janë të vetëdijshëm dhe u ramë dakord që të merren të gjitha masat. Unë mendoj se policia po punon për këtë problem. Ky ishte udhëtimi ynë i parë sot. Unë jam real dhe pres nesër policia angazhohet, por mendoj se në ditët në vijim do të shohim më shumë policë, sepse sipas asaj që më thanë , të gjitha masat do të merren. Shërbimi i merimangës gjithashtu mund të jetë lëshohet. Këto janë masat për periudhën e ardhshme.

Unë do të kërkoja ta shihja këtë si një fillim ku nuk merren vendime përfundimtare menjëherë . Ky është fillimi, që do të thotë se optimizimi dhe përmirësimi i sistemit mund të shkojë vetëm në plus.

Darko Spirovski, drejtor i "Tetova Transport", foto: Portalb.mk/ Fisnik Xhelili
Darko Spirovski, drejtor i “Tetova Transport”, foto: Portalb.mk/ Fisnik Xhelili

5. Duke pasur parasysh se jemi në situatë ku masat kundër koronavirusit janë duke u shtuar çdo ditë dhe nuk dihet nëse studentët universitetet dhe shkollat do  të fillojnë prezencë në shtator. A mund të presim ndërmarrja të punojë në humbje?

Shikoni, ju e dini që kjo nuk është ndërmarrje private, kjo është ndërmarrje publike., Një nga rolet e mia kryesore në kompani është të zgjedh punën e kompanisë. Çfarë do te thotë ajo? Ne jemi të vetëdijshëm se klientët tanë kryesor në përdorimin e autobusëve janë studentët, nxënësit e shkollave të mesme dhe fillore. Ku vetë linjat e vendosura gravitojnë drejt përqendrimit më të lartë të masës studentore, që do të thotë Universiteti i Evropës Juglindore, Universiteti i Tetovës, Shkolla e Mesme Bujqësore, Shkolla e Mesme Medicinale dhe shkolla të tjera fillore që janë në atë rajon. Pritet që ata gjithashtu mund të fillojnë me punë të rregullt.

Të pesë autobusët do të fillojnë të funksionojnë. Nëse shihet se Qeveria ose komisioni për sëmundje infektive vendos të mos fillojnë nxënësit dhe studentët, ne në çdo rast nuk do ta mbyllnim punën e kompanisë. Por ndoshta në varësi të kushteve që do të shohim do të punojmë me linja më të reduktuara, me një numër më të vogël autobusësh. Ne do të shohim disa mundësi alternative, për shembull, , në vende të caktuara ku udhëtarët mund të afrohen më afër stacioneve.

Pra, kjo është një fazë e të menduarit, të jemi i vetëdijshëm se çfarë mund të presim, por situata po ndryshon dita ditës. Ne mendojmë se është mosmirënjohëse për të marrë vendime përfundimtare kur jemi të përgatitur për gjithçka që mund të vijë.  të thotë të marrim shumicën nga të dy masat, në mënyrë që të mos jemi në një situatë ku nuk ka trafik dhe të mos e sjellim kompaninë në situatë të punoj në minus.

6. Sa do të kushtojnë biletat për studentët, a u morr parasysh kërkesa e tyre për ulje të çmimit?

Tani mos më kapni për fjale për çmimin. Megjithatë, kjo është e vendosur nga Këshilli i Komunës së Tetovës, bileta vjetore ishte diku rreth 2500 denarë, por duhet ta kontrolloj vlerën dhe do t’ju them saktësisht sa është. Por në çdo rast, studentët dhe nxënësit janë në kategorinë e udhëtarëve  që përfitojnë.

Përveç tyre kemi 4 ose 5 grupe udhëtarësh që kanë lehtësime, të tillë si pensionistët, personat me ndihmë sociale, administratorët e Komunës së Tetovës, administratorët publik, njerëzit me nevoja të veçanta me të veçanta, etj. Për detaje mbi këto, më duhet të shoh dokumentet dhe vendimet ashtu siç janë marrë.

7. Përse nëdrmarrja nuk ka një ueb faqe ku do ti publikonte të gjitha informacionet?

Patjetër qe po. Këto ditë gjëja më e rëndësishme është që autobusët të funksionojnë së pari, dhe vetëm kur të funksionojë do të tërheqin të gjitha masat e tjera shtesë të nevojshme, siç është ueb-faqja. Këtu po mendojmë për një lloj të ri biletash, ndoshta të ketë edhe internet në autobus nëse mundeni, etj.

Pra, gjithçka do të vijë .Nuk do të doja që një herë  ti ngarkojmë  autobusët me shumë kozmetikë dhe pastaj të vijmë në situatën ku nuk ka pasagjerë. Pra, le të fillojmë së pari në terren.

8. Sa persona janë të punësuar në ndërmarrje?

Sipas sistemimit, ka aq sa në të vërtetë duhet të jenë. Por për momentin ne e kemi pjesën operative, janë 12 shoferët, ne kemi një përgjegjës për organizimin e shoferëve. Në të ardhmen ne gjithashtu mund të kemi nevojë për mekanikë, inxhinierë, mirëmbajtje, etj. Tani për tani, autobusët kanë garancion. Në administratë parashikohet të ketë 6 persona, të 6 janë intervistuar, përgjithësisht ata 6 janë pjesë e administratës publike, shoferët natyrisht janë njerëz të jashtëm, ndërsa pjesa administrative janë njerëz që tashmë janë në listën e pagave të komunës së Tetovës dhe thjesht tani janë vendosur në shërbimin e ndërmarrjes publike.

9. Ku ndodhen hapësirat e kësaj ndërmarrjeje?

Epo, disa nga zyrat janë të zëna që duhet të finalizohen. Zyrat do të jenë në sallën e sportit, pranë stacionit të autobusëve, aty janë ofruar zyrat. Për vendndodhjen mund t’ju them se zyrat janë në pjesën qendrore të sallës së sportit.

Për më shumë, ndiqeni videon:

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button