fbpx

Çfarë janë Telomeret dhe pse janë të rëndësishëm?

A keni menduar ndonjëherë se cilat janë telomeret dhe rolin që ata luajnë në trupin tuaj? Telomeret janë pjesë e ADN -së tuaj dhe gjenden në fund të çdo kromozomi. Më konkretisht, ato janë vendimtare për mbajtjen e paprekur të informacionit në ADN -në tuaj. Telomeret janë pjesë të vogla të proteinave që janë kryesisht përgjegjëse për moshën biologjike të qelizave tuaja. Ky informacion mund të përdoret për të zbatuar trajtimet që synojnë ngadalësimin e plakjes qelizore. Kur kryhen me sukses, trajtime të caktuara mund të jenë në gjendje të zvogëlojnë shenjat e plakjes dhe kushtet e lidhura me moshën, shkruan Shendeti.com.al.

Nga Alket Koroshi, mjek nefrolog

Çfarë janë Telomeret?

Telomeret janë pjesë e kromozomeve dhe janë ngjitur në skajet e fijeve. Kjo u lejon atyre të mbajnë fijet së bashku, si dhe të ndihmojnë qelizat tuaja të përsëriten saktë dhe në numrin e duhur.

Kjo është pjesërisht pse telomeret janë përgjegjës për moshën e qelizave tuaja. Qelizat ndahen dhe shumohen ndërsa plaken. Kur e bëjnë këtë, telomere shkurtohet. Kur qeliza ndahet kaq shumë herë, telomeret bëhen shumë të shkurtër për të lejuar replikimin e mëtejshme të qelizave, gjë që mund të shkaktojë dëme në qeliza ose t’i bëjë ato të përsëriten gabim.

Në shumicën e rasteve, qelizat vdesin kur telomeret bëhen shumë të shkurtra. Kjo është, në fakt, plakje.

Në mënyrë të veçantë, mjeket mund t’ju ofrojnë terapi që përfshijnë shumë përfitime. Kjo mund të përfshijë gjumë të përmirësuar, inflamacion të reduktuar, shëndet më të mirë të zorrëve, performancë më të mirë atletike dhe qartësi mendore. Kjo mund të jetë përmes terapive me vitamina, shtojcave, rregullimeve të jetesës ose trajtimeve të tjera që ofrohen.

Pse Telomeret janë të rëndësishme?

Gjatësia e telomereve mund të ndikojë në plakjen. Ndërsa qelizat tuaja ndahen dhe telomeret shkurtohen, mund të përjetoni më shumë efekte të plakjes. Me fjalë të tjera, telomeret e shkurtuara para kohe janë shpesh shkak i shenjave të parakohshme të plakjes.

Telomeret gjithashtu mbrojnë kromozomet tuaja nga dëmtimi ose humbja e gjeneve. Telomeret më të gjata shpesh lidhen me efektet e reduktuara të plakjes (edhe pse askush nuk është plotësisht imun).

Për më tepër, kur stresoheni, telomeret tuaja mund të shkurtohen aksidentalisht më shpejt seç duhet. Meqenëse telomeret kanë një ndikim në mënyrën e plakjes, është e rëndësishme të zvogëloni shkurtimin e parakohshëm të telomereve sa më shumë që të jetë e mundur.

Si të zgjasni Telomeret tuaj

Telomeret mund të jenë në gjendje të zgjaten edhe pasi të jenë shkurtuar para kohe. Hulumtimet janë ende duke u kryer në zgjatjen e telomereve dhe efektet që kjo mund të ketë te njerëzit. Sidoqoftë, rezultatet e deritanishme duket të jenë më premtuese.

Duke ndjekur një dietë të shëndetshme dhe duke u ushtruar në mënyrë rutinore, mund të jeni në gjendje të zgjasni telomeret tuaja ose të ngadalësoni ritmet me të cilat ato shkurtohen. Menaxhimi i stresit në mënyra të shëndetshme gjithashtu mund të jetë i dobishëm.

Kur bëhet fjalë për dietën tuaj, ju do të dëshironi të hani ushqime të shëndetshme dhe të balancuara. Mbipesha mund të ndikojë në telomeret tuaja, kështu që sigurimi që po jetoni një mënyrë jetese të shëndetshme është thelbësore për të jetuar një jetë më të gjatë. Niveli i antioksidantëve në trupin tuaj gjithashtu mund të ndikojë në telomeret tuaja. Ju mund t’i jepni trupit tuaj më shumë prej tyre duke ngrënë fruta, perime dhe më shumë ushqime me bazë bimore. Këto lëndë ushqyese ulin inflamacionin në të gjithë trupin, duke ju siguruar përfitime të tjera shëndetësore mbi telomeret e zgjatura.

Plus, kur jeni të stresuar, trupi juaj lëshon hormone që mund të shkaktojnë dëme të vogla në trupin tuaj. Kur jeni të stresuar për periudha të gjata, ndonjëherë mund të shkaktoni dëme afatgjata ose të pakthyeshme në telomeret tuaja.

Së fundi, ushtrimet e rregullta janë të dobishme për mirëqenien tuaj dhe mund të lidhen mesatarisht me gjatësinë më të gjatë të telomereve.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shiko edhe
Close
Back to top button