fbpx

Kuvendi sot do të diskutojë rezolutën e VMRO-DPMNE-së mbi ‘vijat e kuqe’ në bisedimet me Bullgarinë

Rezoluta e VMRO-DPMNE-së për rrugën eurointegruese të vendit dhe linjat e kuqe kombëtare është në agjendën e seancës së 47-të të Kuvendit, e cila do të mbahet sot. Kryetari i VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski mbrëmë nga Karposhi kërkoi që rezoluta të pranohet nga të gjitha partitë politike “pa kushte dhe pa kërkuar justifikime”, transmeton Portalb.mk.

Mickoski theksoi se pranimi i saj nga të gjitha partitë politike do të nënkuptojë unitetin që na duhet për fillim të negociatave me Bashkimin Evropian, por, mbi të gjitha, pozitat shtetërore të Maqedonisë do të forcohen.

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, deklaroi dje se BDI do të mbështesë rezolutën për vijat e kuqe në negociatat me Bullgarinë, nëse përdoret emri kushtetues i vendit. Sipas tij, një rezolutë pa emër kushtetues nuk ka formë ligjore.

Pozicioni i Osmanit është në fakt pozicioni i paralajmëruar më parë nga Kryeministri Zoran Zaev i cili njoftoi se deputetët e LSDM-së nuk do të votojnë për rezolutën, nëse mbetet me emrin siç është paraqitur tani. Ai informoi se biseduan me VMRO-DPMNE-në opozitare për të gjetur zgjidhje, gjatë së cilës u konkludua që procesi duhet të vazhdojë, por diskutimi duhet të vazhdojë në agjendë në përputhje me Kushtetutën dhe Ligjin.

Vazhdon debati edhe për rebalansin e Buxhetit

Deputetët sot duhet që në lexim të dytë  t’i rishikojnë edhe projekt-zgidhjet ligjore nga disa ligje, duke përfshirë Propozimin për ndryshimin dhe plotësimin e Buxhetit të Republikës së Maqedonisë së Veriut për vitin 2021, Projektligjin për ndryshimet në ligjin për trajtimin e ndërtimeve të paligjshme, Ligji për ndryshimin e Ligjit për prokurimin publik në fushën e mbrojtjes dhe sigurisë, etj.

Pas procedurës së shkurtuar në rend të dite janë edhe Projektligji për shlyerjen e kamatës dhe riprogramimin e borxheve dhe shpenzimeve të personave fizik në kushte të KOVID-19, Projektligji për ndryshimin e Ligjit për nënshtetësinë e Republikës së Maqedonisë, Projektligji për sigurinë materiale te të papunët për shkak të privatizimit të ndërmarrjeve shtetërore, Projektligji për ndryshimin e Ligjit për koncesione dhe partneritet publik-privat, Projektligji për ndryshimin e Ligjit për strehimin, Projektligji për mbështetje financiare për të ulur pasojat e shkaktuara nga Covid-19 në prodhimi dhe blerja e duhanit, Projektligji për ndryshimet në Ligjin për mjedisin jetësor, Projektligji për ndryshimet në Ligjin për zhvillim rajonal të ekuilibruar dhe Projektligji për ndryshime në Ligjin për Kuvendin e Republikës së Maqedonisë.

Në rend dite është edhe Propozimi për emërimin e një anëtari të Komisionit Rregullatorpër strehim si dhe leximi i parë i Projektligjit për ndryshimet në Ligjin për tregtinë, Projektligji për ndryshimet në Ligjin për marrëdhëniet e punës, Projektligji për ndryshimet dhe ndryshimi i Ligjit për themelimin e Komisionit Shtetëror për Marrjen e Vendimeve në Procedurën Administrative dhe Procedurat e Punësimit në shkallën e dytë dhe Projektligji për shitjen e banesave në pronësi të shtetit të caktuara për përdorim të punonjësve në Ministrinë e Brendshme dhe Shërbimet e Inteligjencës së Sigurisë.

Nga seanca e sotme është tërhequr materiali për Projektligjin për ndryshimin e Ligjit për mbështetjen financiare të investimeve.

Në rendin e sotëm të ditës, deputetët do të diskutojnë edhe për disa kërkesa për interpretim autentik, përfshirë: Kërkesën për interpretim autentik të nenit 3 pika 8, nenit 19 dhe nenit 20 të Ligjit për agjencitë private të punësimit, në lidhje me nenin 112 paragrafi (5) të ligjit për Marrëdhënie pune, Kërkesa për dhënien e një interpretimi autentik të nenit 44 paragrafi 1 i Ligjit për Punonjësit publikë dhe Kërkesa për dhënien e një interpretimi autentik të nenit 19 paragrafi 1 pika 4 në lidhje me nenin 18 paragrafi 1 dhe nenin 83 paragrafi 1 të Ligjit mbi sigurimin pensional dhe invalidor.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button