fbpx

Të premten fillojnë Lojërat Olimpike të Tokios

Lojërat Olimpike Verore, të 32-tat me radhë, do të mbahen nga data 23 korrik deri më 8 gusht në kryeqytetin e Japonisë, Tokio, raporton Anadolu Agency (AA).

Organizimi me më së shumti pjesëmarrës sportistë në histori ishin Lojërat e vitit 2016 në Rio.

Në Lojërat Olimpike në Rio de Janeiro të Brazilit morën pjesë gjithsej 11.238 sportistë. Me këtë, Rio tejkaloi edhe Lojërat Olimpike të Pekinit në vitin 2008. Në lojërat të cilat u zhvilluan në kryeqytetin e Kinës, Pekin morën pjesë 10.942 sportistë.

Ndërkaq, Olimpiada e parë e vitit 1896 e organizuar në Athinë, u regjistrua si organizimi me pjesëmarrje më të ulët ku morën pjesë 241 sportistë ndërsa nuk mori pjesë asnjë sportiste femër.

Femrat për herë të parë në terren në vitin 1900

Femrat të cilat nuk morën pjesë në lojërat e para olimpike, për herë të parë dolën në terren në vitin 1900 në Paris.

Në lojërat e organizuara në kryeqytetin e Francës, morën pjesë 22 femra.

Më së shumti femra garuan në Rio

Olimpiada e Rios ishte organizimi ku morën pjesë më së shumti sportiste femra.

Në lojërat në Brazil morën pjesë 6.178 meshkuj dhe 5.060 femra.

Lojërat Olimpike dhe sportistët pjesëmarrës janë si në vijim:

Olimpiadat      Femra    Meshkuj     Gjithsej
1896 Athinë        0            241               241
1900 Paris           22          975               997
1904 St. Louis      6           645                651
1906 Athinë         7           877                884
1908 Londër        37         1.971             2.008
1912 Stockholm  48          2.359            2.407
1920 Anvers        65          2.561            2.626
1924 Paris           135         2.954            3.089
1928 Amsterdam  277       2.606            2.883
1932 Los Angeles 126       1.206            1.332
1936 Berlin            331       3.632            3.963
1948 Londër          390       3.714            4.104
1952 Helsinki         519       4.436            4.955
1956 Melbourne    376       2.938             3.314
1960 Romë             611       4.727            5.338
1964 Tokio              678       4.473            5.151
1968 Meksiko         781        4.735           5.516
1972 Mynih           1.059       6.075           7.134
1976 Montreal      1.260        4.824          6.084
1980 Moskë          1.115        4.064          5.179
1984 Los Angeles  1.566       5.263          6.829
1988 Seul               2.194      6.197           8.391
1992 Barcelona      2.704      6.652           9.356
1996 Atlanta          3.512      6.806           10.318
2000 Sidney           4.069      6.582           10.651
2004 Athinë            4.329      6.296           10.625
2008 Pekin              4.637      6.305           10.942
2012 Londër            4.847      5.973           10.820
2016 Rio                  5.060      6.178           11.238
GJITHSEJ                40.761     116.265        157.026

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button