fbpx

Anti-korrupsioni kundër projektligjit për ndërtimin pa tender të autostradave nga Korridoret 8 dhe 10

Një grup deputetësh nga shumica në RMV ka paraqitur tashmë një projektligj që ata duan të miratohet në një procedurë të shkurtuar, transmeton Portalb.mk.

Ata propozojnë që konsorciumi SH.B.A.-Turk të shpallet një investitor strategjik dhe që ndërtimi i autostradave të Korridorit 8 dhe 10 të përcaktohet si një interes kombëtar.

Sipas projektligjit, Bechtel dhe Enka duhet të projektojnë dhe ndërtojnë autostradat Tetovë-Gostivar-Bukojçan, Trebenishta-Strugë-Kafthanë dhe Prilep-Manastir.

Qeveria tashmë ka nënshkruar një memorandum bashkëpunimi me ta, por projektligji në Kuvend i jep mundësi asaj të negociojë dhe të përfundojë një marrëveshje pa tender me konsorciumin.

Antikorrupsioni doli me një reagim të ashpër. Ata i tregojnë Parlamentit që të mos miratojë projekt-ligjin, sepse ekziston një rrezik i lartë i korrupsionit.

Nëse deputetët votojnë për të – ata thonë se do ta sfidojnë atë përpara Gjykatës Kushtetuese.

Sipas anatëve të anti-korrupsionit, projektligji shkel parimet themelore të transparencës, konkurrencës dhe favorizon një operator ekonomik.

Ivanovska thotë se propozimi ka artikuj të diskutueshëm, të tillë si ai me të cilin partneri strategjik lirohet nga përgjegjësia nëse projektuesi nuk i përmbush detyrimet, në kushtet kur ai është edhe projektues edhe kontraktor.

OJQ-të gjithashtu po alarmojnë për rrezikun e korrupsionit në një marrëveshje të drejtpërdrejtë me Bechtel dhe Enka për të ndërtuar autostrada.

Propozimi tashmë është paraqitur për shqyrtim te Komisioni kryesor për Financimin dhe Buxhetin të hënën, kryetari i të cilit është nga radhët e VMRO-DPMNE.

Partia e opozitës nuk konfirmon drejtpërdrejt nëse ata do ta mbështesin atë – ata thonë se do të ndërtojnë një pozicion këtë fundjavë.

Vendi ka përvojë në negocimin e ndërtimit të autostradave, pa tender. Në vitin 2013, Parlamenti miratoi një ligj të veçantë për ndërtimin e autostradave Miladinovci-Shtip dhe Kërçovë-Ohër me partnerin kinez Sinohydro. Marrëveshja shtetërore me kinezët përfundoi në PSP që akuzoi ish zyrtarë të lartë për përvetësim të 155 milion eurove.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button