fbpx

Maqedonia dhe Shqipëria me ndihmën e SHBA-së fituan kontroll të përbashkët kufitar ne Qafë Thanë

Me ndihmën e Qeverisë së Shteteve të Bashkuara përmes USAID, Administratat Doganore të Maqedonisë dhe Shqipërisë kanë krijuar një kalim të përbashkët kufitar dhe kontrolle të përbashkëta në vendkalimin kufitar Qafë Thanë, i cili do të lehtësojë tregtinë dhe transportin, dhe të përmirësojë bashkëpunimin ndërkufitar midis dy vende.

Kjo sigurohet nga projekti i USAID për zhvillimin ekonomik, menaxhimin dhe rritjen e ndërmarrjeve – EDGE, të titulluar “Rritja e efikasitetit të kontrolleve të përbashkëta kufitare në vendkalimin kufitar Qafë Thanë”, i cili u promovua sot në vendkalimin kufitar, rpërcjell Portalb.mk.

Mjetet dhe pajisjet e reja që do të përdoren nga oficerët e doganave të të dy vendeve, si dhe kalimet e përbashkëta kufitare dhe kontrollet e përbashkëta, do të zvogëlojnë ndjeshëm kohën për kalimin e mallrave në kufij, dhe vendosja e tyre, siç u tha, është një hap jashtëzakonisht i rëndësishëm për përgatitjen më të mirë të vendeve për integrimin ekonomik në BE.

Në mbështetje të Marrëveshjes Kornizë Bilaterale për Kontrollet e Përbashkët të Kufijve të nënshkruar nga Kryeministrat Edi Rama dhe Zoran Zaev, Qeveria e SHBA do të punojë me të dy qeveritë për të forcuar kapacitetin e administratave të tyre doganore për të kryer kontrolle të përbashkëta doganore në përputhje me standardet ndërkombëtare dhe praktikat më të mira .

“Kjo marrëveshje do të ndihmojë në ndërtimin e ekonomive më të forta, më të qëndrueshme dhe të lidhura më mirë, për të përmirësuar jetën e qytetarëve tuaj duke lidhur vendet tuaja më shpejt me tregjet e BE dhe për të zvogëluar pengesat fizike, duke hapur mundësi edhe më të mëdha ekonomike për të gjithë rajonin,” tha Ambasadorja e SHBA-së në Maqedoni, Kate Marie Burns.

“Mjetet dhe pajisjet e siguruara nga USAID, së bashku me punën në ekip dhe bashkëpunimin e ngushtë midis të dy palëve, do t’u mundësojnë autoriteteve doganore Qafë Thanë të arrijnë standardet më të larta të procedurave doganore, duke mundësuar kështu një mjedis të favorshëm biznesi dhe kontrolle sigurie,” tha ambasadorja e  SHBA-së në Shqipëri Yuri Kim.

USAID gjithashtu do të sigurojë ndihmën e duhur teknike dhe do të organizojë vizita studimore për të njohur zyrtarët doganorë të të dy vendeve me proceset e vendosjes, menaxhimit dhe menaxhimit të kontrolleve të përbashkëta doganore.

Administrata Doganore thotë se projekte të tilla thjeshtojnë dhe lehtësojnë punën e pjesëmarrësve në procedurat doganore dhe të tregtisë së jashtme, por gjithashtu krijojnë kushte më të mira për zyrtarët doganorë dhe agjencitë e tjera kufitare që janë të pranishëm në pikat kufitare në baza ditore.

Ndryshe, pika e përbashkët doganore Maqedoni – Shqipëri, e tipit “One Stop Shop”, është një nga premtimet që diskutohet vetëm në tryezat e zyrtarëve të të dyja vendeve, por, ndër vite nuk ka pasur aksion konkret në terren. Pika e përbashkët doganore përveç se do i përforcojë marrëdhëniet bilaterale mes shteteve fqinje, do të ndihmojë në zhvillimin e ekonomisë, lehtësimin e procedurave doganore, lehtësimin e lëvizshmërisë së qytetarëve të të dyja vendeve, dhe shumë të tjera.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button