fbpx

Të rinjtë shumtë dëshirojnë të studiojnë për shkenca informatike dhe mjekësi, më së paku për artistë (Infografik)

Numri i atyre që po regjistrohen në fakultete dhe shkolla të larta profesionale në vend po zvogëlohet dhe të rinjtë janë më të etur për të studiuar për elektronikë, shkenca kompjuterike dhe matematikë, e më së paku për artistë. Këtë e tregojnë të dhënat e fundit nga Entit shtetëror të statistikave. Fakultetet e informatikës, shkencave mjekësore dhe ekonomike tërheqin numrin më të madh të studentëve në ciklin e parë të studimeve, njofton Meta.mk, transmeton Portalb.mk.

Sipas tyre, në vitin akademik 2020/2021, janë regjistruar gjithsej 50.881 studentë në studime deri diplomike në shkollat e larta dhe fakultetet, që është rënie prej 1.7 përqind, krahasuar me vitin akademik 2019/2020.

Interesi më i madh për të studiuar në vitin e kaluar akademik ishte për Fakultetin e shkencave të informacionit dhe inxhinierisë kompjuterike, ku ishin regjistruar 3.800 studentë. Pastaj vinë  tre fakultetet mjekësore të Universitetit “Sh. Kirili dhe Metodi”, Universiteti i Tetovës dhe Universiteti“ Goce Dellçev ”në Shtip, ku ka pas gjithsej 8,196 studentë në studime deri diplomike. I pesti në listën e fakulteteve “TOP 5” me më së shumti studentë është Fakulteti ekonomik në UKIM me 2.259 studentë.

Në të njëjtën kohë, në vitin akademik 2020/2021, interesi më i vogël për studim ishte për Fakultetin e Arteve Dramatike, ku janë regjistruar 67 studentë, për arte figurative, me 124 studentë të regjistruar dhe për muzikë, ku u regjistruan 282 studentë, ndërsa të gjithë janë studentë të rregullt.

Numri më i madh i studentëve, 83.8 përqind, janë regjistruar në institucionet e arsimit të lartë shtetëror, tregojnë statistikat, ndërsa 15.5 përqind në institucionet private të arsimit të lartë.

Në vitin e parë të studimeve në vitin akademik 2020/2021, janë regjistruar 12.365 studentë ose 24,3 përqind (përfshirë studentët që regjistrohen në vitin e parë për herë të dytë, të tretë dhe më shumë).

Nga 42,631 studentë të regjistruar në institucionet e arsimit të lartë shtetëror, 39.000 janë studentë të rregullt. Ndërsa 7.905 studentë janë regjistruar në studime universitare private, për të cilëve 6.745 janë të rregullt.

Nga universitetet shtetërore, numri më i madh i studentëve është regjistruar në UKIM, Universiteti “Sh. Kirili dhe Metodi” në Shkup, ku janë regjistruar 22.489 studentë, nga të cilët 21,388 janë të rregullt. Dhe, nga studentët privatë, më së shumti të regjistruar, 2.024, ka në Universitetin ndërkombëtar të Ballkanit – Shkup dhe në Fakultetin e Evropës Juglindore në Tetovë – 1.660.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button