Cili grup njerëzish mund të përhapë COVID-19 gjatë verës, kush është në rrezik?

Shumë vende në botë po i zbusin masa për mbroje kundër koronavirusit, bazuar në numrin e ulët të vdekjeve nga COVID-19, por edhe gjithnjë e më pak raste të reja të regjistruara, shkruan Panacea.mk.

Sidoqoftë, sipas ekspertëve, rreziku akoma ekziston dhe i referohet variantit delta të koronavirusit, i cili është shumë më infektues dhe duket se “sulmon” një kategori në veçanti.

Dr. Anthony Fauci, këshilltari kryesor i shëndetit në Shtëpinë e Bardhë, paralajmëron se pandemia nuk ka mbaruar.

TË RINJTË E SHPËRNDAJNË VIRUSIN
Amerikanët synojnë të vaksinojnë të paktën me një dozë deri më 4 korrik, 70 përqind të popullsisë së rritur, por ky nuk është qëllimi përfundimtar. Gjithçka vazhdon gjatë verës, dhe qëllimi përfundimtar është ndalimi i plotë i pandemisë. Duket se arsyeja është se një numër i madh i njerëzve nuk janë vaksinuar, ndërsa kjo është veçanërisht e vërtetë për personat e moshës 18 deri në 6 vjeç. Dr. Fauci thotë se të gjithë duhet të vaksinohen, por vëmendje shtesë duhet t’i kushtohet popullatës së re.

VARIANTI I RI I VIRUSIT ËSHTË MJAFT I RREZIKSHËM
“Ky variant është shumë më infektues se çdo gjë që kemi parë deri më tani. Për momentin, ajo është 90% përgjegjëse për infeksionet në Angli, pasiqë i shtypi dhe i tejkaloi të gjitha variantet e mëparshme”, thekson Dr. Ashish Ja, dekan i Universitetit Brown. Bëhet fjalë për një variant jashtëzakonisht infektues, por lajmi i mirë është se të gjithë që vaksinohen mbeten të mbrojtur, sepse vaksinat funksionojnë me sukses edhe kundër këtij varianti.

Sidoqoftë, i madh është numri i madh i atyre që nuk janë vaksinuar, përfshirë fëmijët. Ekspertët këshillojnë që të vaksinohen sa më shumë njerëz në mënyrë që të mposhtin këtë variant, i cili përveç që është më ngjitës, shkakton edhe një formë më të rëndë të sëmundjes.

“Lajmi i mirë është se të gjitha vaksinat e mundshme, pas dy javësh dozimi, mbrojnë deri në 88% të variantit delta dhe 93% të të gjitha varianteve të tjera të koronavirusit”, tha Dr Fauci.
Kur i kushtojmë vëmendje hospitalizimit, Pfizer dhe AstraZeneka janë rreth 95 përqind mbrojtje e shkëlqyeshme nga hospitalizimi, shtoi ai. Varianti delta aktualisht është kërcënimi më i madh, por për shkak se ka mjete për ta luftuar atë, ekspertët duan që edhe ne t’i përdorim ato.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button