fbpx

“Iniciativa O2”: Tymi në Shkup nuk është vetëm pluhur nga Sahara, ka edhe ndotës lokalë

Qytetarët e Shkupit dhe organizatat mjedisore kërkojnë shpjegim për ajrin e ndotur në Shkup, për të cili ata besojnë se nuk është vetëm pasojë e erës me rërë që solli pluhur nga Sahara në të gjithë rajonin, por se është shkaktuar edhe nga djegia e përditshme e mbeturinave dhe plastikës në Vardarishte.

Ekologët nga “Iniciativa O2” informuan se ata kanë dërguar ankesa deri te Komunat Karposh, Aerodrom, Gazi Babë dhe Inspektorati i Qytetit të Shkupit dhe kanë kërkuar inspektime dhe patrullime gjithë ditën në terren, derisa të zbulohen shkaktarët e zjarreve dhe ndotjes. identifikuar. Ata gjithashtu kërkojnë rrethimin e deponisë së Vardarit dhe vendosje të shërbimit të sigurimit. Sipas organizatës mjedisore, ankesë është dërguar në Komunën e Ohrit dhe shërbimit të saj të inspektimit sepse ajri atje ka edhe tym, sidomos natën dhe në orët e mëngjesit.

Foto: ISHMJ

“Pluhuri i Saharasë që erdhi me valën e nxehtësisë është pjesë e shpjegimit për vlerat e larta PM10 në pothuajse çdo pikë matëse. Por çdo tjetër është me origjinë lokale, tymi në ajër është i yni. U bëjmë thirrje autoriteteve, mos dilni me shpjegimin se cilësia e ajrit është për shkak të pluhurit të sjellë nga Sahara. “Shpjegoni ndotjen lokale, shkakun e tymit dhe atë që po bëhet për të parandaluar dhe për të mos marrë frymë ajrin toksik gjatë verës”, tha Nisma O2.

Reagimet erdhën pas informacioneve nga Sistemi shtetëror i monitorimit për monitorimin e cilësisë së ajrit, sipas të cilit tashmë disa ditë në të gjitha qytetet, përveç në Gjevgjeli, përqendrimet e grimcave PM 10 janë më të larta se maksimumi i lejuar, gjë që është e pazakontë për këtë periudhë të viti. Nga ana tjetër, në kryeqytet, zjarret dhe djegia e mbeturinave janë të zakonshme verës. Kjo po ndodh veçanërisht në deponinë Vardarishte, problem i vjetër për mjedisin në Shkup, për të cilin nuk ka paralajmërime se do të zgjidhet së shpejti. Sipas fotografive, në të cilat shihet tym i zi mbi vendbanimin Novo Lisiçe, të cilat i shpërndajnë qytetarët dhe organizatat mjedisore, Inspektorati shtetëror i mjedisit jetësor dje njoftoi patrullime të intensifikuara pranë deponisë Vardarishte.

“Inspektorati shtetëror i mjedisit jetësor ka filluar veprime të përbashkëta me Inspektoratin e Qytetit të Shkupit dhe Ministrinë e punëve të brendshme, për të parandaluar djegien e kabllove dhe gomave përgjatë lumit Vardar. Janë dakorduar të realizohen patrullime të intensifikuara dhe të ndërhyjnë në raste kur raportojnë qytetarët. I inkurajojmë qytetarët që, posa të shohin që ka tym – të raportojnë menjëherë ndotjen përmes mesinxherit në FB faqen e Inspektoratit shtetëror për mjedis jetësor,” thonë nga ky institucion.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button