VMRO-DPMNE: Carovska t’ua kthejë nxënësve paratë për dëftesat dhe të mbajë përgjegjësi

Pas lajmit të Portalb.mk në lidhje me shkollat që bëjnë “pazar” me dëftesat të cilat ligjërisht janë falas për nxënësit dhe konfirmimin nga ana e Inspektoratit të Arsimit, pas përfundimit të inspektimi disa ditor në katër shkolla të mesme të RMV-së deputetja e opozitares VMRO-DPMNE-së, Velika Stojkova – Serafimovska në një konferencë për shtyp theksoi se Ministria e Arsimit dhe Shkencës e ka vonuar dhënien e dëftesave për nxënësit, ndërkaq në disa shkolla madje janë detyruar nxënësit t’i paguajnë të njëjtat, që është në kundërshtim me ligjin, njofton Portalb.mk.

“Të jetë skandali më i madh, nxënësve u janë kërkuar nga 200 denarë për dëftesat dhe nëse llogaritet prindërit, paaftësinë e Carovskës do ta paguajnë me 30 milionë denarë nga xhepat e tyre. Nëse merret parasysh se sipas ligjit për shkollë fillore dhe të mesme arsimi është falas, kjo do të thotë se pushteti po e shkel ligjin. Për atë kërkojmë përgjegjësi. Qeveria dhe Carovska duhet menjëherë që t’i refundojnë mjetet e nxënësve që i kanë paguar, por edhe të bartin përgjegjësi morale dhe politike për këtë vjedhje të turpshme të popullit në këtë krizë”, thonë nga VMRO-DPMNE.

Ndryshe, Inspektorati i Arsimit konfirmoi se në dy prej katër shkollave që ishin objekt i inspektimit, është vërtetuar shitja e dëftesave. Megjithatë, përkundër kësaj asnjë masë konkrete nuk është ndërmarrë kundër shkollave, atyre thjesht u është “sugjeruar” të ua kthejnë paratë nxënësve.

Varësisht nga shkolla, ndryshonin edhe çmimet për marrjen e dëftesave të cilat ligjërisht duhet të jenë pa pagesë, një vit më herët, Portalb.mk publikoi dëshmi se si profesorët kërkonin para nga nxënësit për këtë.

Ankesat e nxënësve për këtë fenomen nuk kishin të ndalur as këtë vit, për këtë, nga Inspektorati i Arsimit vendosën që të kryejnë inspektim në katër shkolla të mesme të akuzuara.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button