fbpx

Nuredini: Nuk do të lejojmë legalizimin e ndërtimeve të ‘egra’ në Matkë

Hartimi i Ligjit për rishpalljen e kanionit Matka si monument natyror është në fazën përfundimtare dhe lokaliteti së shpejti do të marrë mbrojtjen që i takon, ndërsa do të ugjidhet edhe çështja e ndërtimeve pa leje. Ministri i Mjedisit Jetësor Naser Nuredini duke iu përgjigjur pyetjes së Meta.mk, tha se aktualisht po zhvillohen bisedime midis Qytetit të Shkupit, Komunës së Sarajit dhe rezervatit “Jasen” për finalizimin dhe zyrtarizimin e menaxhimit të zonës së mbrojtur, përcjellë Portalb.mk.

Një nga zonat më unike në vend, Kanioni i Matësa, u shpall monument natyror në vitin 1994 me Vendim të Komunës së Qytetit të Shkupit. Kanioni është shtëpia e specieve të rralla dhe endemike të bimëve dhe kafshëve, mes të cilëve shkaba egjiptiane dhe ajo kokë bardhë, të cilat janë në listat e kuqe të specieve të rrezikuara.

Në vitin 2004, ligji i ri për mbrojtjen e natyrës krijoi detyrim që të gjitha zonat e mbrojtura të deklarohen përsëri sipas kushteve të reja, me vendosjen e kufijve dhe udhëheqësin e zonës. Por, përkundër domethënies së tij të paçmuar, Matka pret për më shumë se pesëmbëdhjetë vjet që të jetë përsëri monument natyror. Ndërkohë, është përballur me shkatërrim të paparë të bukurisë natyrore, ndotje, uzurpim të bregut dhe ndërtime të paligjshme. Një pjesë e arsyes për këtë është fakti se kanioni nuk për një kohë të gjatë nuk ka udhëheqës/menaxhues.

“Presim të gjejmë zgjidhjen më të përshtatshme për bashkëpunim midis të tre institucioneve të përfshira në mbrojtjen e Matkës. Menaxhimi do t’i ndahet vetëm një subjekti, por do të ketë mbikëqyrje nga më shumë anë”, tha Nuredini.

Ai njoftoi edhe zgjidhje për problemin e ndërtesave të paligjshme, të cilat në një dekadë e gjysmë janë shumëfishuar dhe kërcënojnë drejtpërdrejt pasuritë e saj natyrore. Nuredini thotë se nuk ka mundësi për legalizimin e ndërtesave të ndërtuara në mënyrë të paligjshme në zonën e mbrojtur.

Gjithçka që është ndërtim i paligjshëm në Matka mbetet ndërtim i paligjshëm. Ministria nuk do të lejojë asnjë mundësi për legalizim për asnjë arsye, shprehet decid Nuredini.

Nga ana tjetër, aktivistët civilë, të cilët kanë paralajmëruar për situatën me të cilën përballet Matka për vite me radhë, kërkojnë jo vetëm heqjen e platformave të vendosura në mënyrë të paligjshme dhe përgjegjësi penale për autorët, por edhe riparimin e dëmit dhe kthimin e mjedisit në gjendjen e tij origjinale , veçanërisht sepse Matka është shtëpia e shumë specieve që gjenden vetëm këtu. Ata theksojnë se rëndësia e këtij monumenti natyror është e madhe, prandaj vendimi për ta shpallur Matkën monument natyror në vitin 1994, përmban kufizime të rrepta që ndalojnë drejtimin e anijeve me motor në liqen, përveç anijeve elektrike, ndalohet çdo ndërtim dhe aktivitetet ndërtimor, lëvizja e vizitorëve pa njoftim paraprak, hedhje të mbeturinave dhe shkarkimi i ujërave të zeza. Është gjithashtu e ndaluar të shkaktohet zhurmë dhe dridhje, hyrje në shpella pa kontroll, por edhe këputje, mbledhje ose dëmtime të luleve dhe bimëve.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button