fbpx

Pse mbipesha rrit rrezikun e komplikimeve afatgjate nga COVID-19?

Nëse jeni mbipeshë, ka shumë më tepër të ngjarë të keni probleme shëndetësore afatgjata nëse infektoheni me COVID-19, paralajmëron një studim i ri. Përveç rrezikut të lartë të shtrimit në spital për shkak të COVID-19 dhe rrezikut të pranimit në njësitë e kujdesit intensiv, personat mbipeshë kanë 30 për qind më shumë të ngjarë të kenë ndërlikime kronike sesa COVID-19, shkruan Panacea.mk.

Këto rezultate mendohet të jenë arsye tjetër pse të gjithë, veçanërisht njerëzit obez, duhet të vaksinohen kundër koronavirusit.

Personat me indeks të masës trupore (BMI) mbi 35 janë në rrezikun më të lartë të ndërlikimeve afatgjata.

Pacientët që janë obezë duhet të informohen për rrezikun e tyre domethënës nga COVID-19, si në fazën akute ashtu edhe në fazën kronike të sëmundjes, theksojnë ekspertët.
Gjithashtu konsiderohet se monitorimi afatgjatë dhe rigoroz i pacientit me mbipeshë që vuan nga COVID-19 është i nevojshëm për të zgjidhur pasojat kronike të sëmundjes.

Duhet të theksohet se mbipesha (obeziteti) dhe problemet e zemrës të shoqëruara me të, janë vërejtur se janë parashikues të qëndrueshëm të një rezultati të keq nga COVID-19.

Rezultatet e këtij studimi tregojnë rrezik më të lartë të COVID-19 afatgjatë tek individët obez, ndërsa disa nga shkaqet e mundshme përfshijnë inflamacion të shtuar, çrregullime endokrine dhe efektet mekanike të mbipeshës.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button