Këto simptoma tregojnë se keni nevojë për gastroskopi

Bëhet fjalë për një metodë diagnostike endoskopike që i lejon mjekut të ekzaminojë gjendjen e ezofagut dhe mukozës, pjesën e brendshme të faringut, lukthit dhe duodenit. Ky ekzaminim është metodë e pashmangshme e diagnostikimit te pacientët me probleme në pjesën e sipërme të sistemit të tretjes, shkruan Panacea.mk.

Gjatë ekzaminimit, një tub fleksibël, i quajtur endoskop, futet përmes gojës në ezofag, lukth ose duoden. Tubi ka aparat fotografik në fund që është i ndriçuar dhe i lidhur me një monitor, i cili do të lejojë mjekun të kontrollojë gjendjen e organeve për të konfirmuar ose përjashtuar dyshimin për anomali, të tilla si inflamacion ose ulçera.

Gjatë ekzaminimit, ai mund të marrë pjesë të indit të nevojshme për biopsi dhe analizë, ndërsa ajo hiqet plotësisht e sigurt me piskatore të disponueshme që futet përmes endoskopit. Gjatë ekzaminimit mund të bëhet gjithashtu edhe fotografi, të cilën mund ta ruani për ekzaminimet e ardhshme.

KUR DUHET TË SHKONI PËR GASTROSKOPI?
Mjeku ju ka këshilluar që të bëni gastroskopi për të zbuluar se çfarë po i shkakton simptomat tuaja. Rezultati do ta ndihmojë mjekun të vendosë se cili trajtim është më i mirë ose çfarë ekzaminime të tjera duhet të bëni.

Gastroskopia mund të këshillohet për disa arsye: probleme me tretjen, anemi, humbje e papritur e peshës, të vjella, gjakderdhje, acid stomakut ose probleme me gëlltitjen. Mund të përdoret gjithashtu si teknikë për të kontrolluar diagnozat e kaluara dhe nëse trajtimi ka qenë i suksesshëm.

A ËSHTË E MUNDUR QË EKZAMINIMI TË BËHET ME ANESTEZION?
Në disa institucione shëndetësore, përdoret sprej për anestezi lokale që injektohet në fyt, dhe efekti është i ngjashëm me anestezionin tek dentistët. Kjo ndihmon mjekun për ta bërë ekzaminimin më të lehtë, por gjithashtu për të relaksuar pacientin. Në këtë rast, pacienti është plotësisht i vetëdijshëm për ekzaminimin, kështu që mjeku mund të komentojë atë që sheh gjatë ekzaminimit. Anestezia mund të jepet edhe përmes gjilpërës në mënyrë që pacienti, nëse është shumë nervoz dhe i frikësuar, të relaksohet.

Në këtë rast, nuk mund të ktheheni në punë të njëjtën ditë, por nëse ekzaminimi bëhet pa qetësues, mund të rifilloni aktivitetet normale.

SI DUKET GASTROSKOPIA?
Pas marrjes së anestezisë lokale në fyt dhe vendosjes së pacientit në pozicion të shtrirë në anën e majtë, ekzaminimi fillon duke futur endoskopin përmes zgavrës së gojës në ezofag dhe pastaj personi merr frymë normalisht përmes gojës dhe hundës, ndërsa sekrecionet derdhen në një enë të veçantë.

SI TË PËRGATITENI?
Gjatë ekzaminimit gastroskopik, çfarëdo përmbajtje në zgavrën e traktit digjestiv ju shqetëson, ndërsa pacienti është e nevojshme që të jetë me stomak bosh ditën e ekzaminimit, dhe rekomandohet vetëm vakt i lehtë një ditë më parë. Pacientët që marrin antikoagulantë ose barna kundër mpiksjes së gjakut duhet të bëjnë një pushim prej 5 ditësh përpara ekzaminimit. Pacientët që marrin insulinë duhet të konsultohen me mjekun kur caktojnë këtë lloj ekzaminimi.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button