Pas dozës së dytë të vaksinës, me COVID-19 janë infektuar vetëm 0,01 përqind persona

Midis janarit dhe prillit të këtij viti, afërsisht 0,01 përqind e njerëzve të vaksinuar me dy doza të vaksinës u infektuan me COVID-19, tregon një studim amerikan që konfirmon efektivitetin e lartë të vaksinave. Në raportin e Qendrës amerikane për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve (CDC) dokumenton të ashtuquajturat rastet e “përparimit” të virusit midis 101 milion të vaksinuar me dy doza vaksine, shkruan Panacea.mk.

“Megjithëse këto janë vaksina shumë të efektshme, priten përparime, veçanërisht para se imuniteti i popullatës të arrijë një nivel të mjaftueshëm për të ulur më tej transmetimin”, thuhet në raport. Sondazhi përfshiu periudhën nga 1 janari deri më 30 prill.

Një total prej 10 262 infeksionesh u dokumentuan, dy javë ose më shumë pas vaksinimit dhe me një dozë të dytë të njërës prej vaksinave të miratuara në Shtetet e Bashkuara – Pfizer, Moderna dhe Johnson & Johnson. Mosha mesatare e këtyre pacientëve ishte 58 vjeç, ndërsa në shumicën, në 63 përqind të rasteve ishin gra.

Nga numri i përgjithshëm i përparimeve, 706 raste ose shtatë përqind e pacientëve u shtruan në spital, ndërsa 132 ose një përqind vdiqën për shkaqe të lidhura me COVID-19. Pjesa tjetër ishin raste të lehta ose asimptomatike të zbuluara nga testimi rutinë.

Kjo do të thotë që shkalla e shtrimit në spital në numrin e përgjithshëm të të vaksinuarve është afërsisht 0.0007 përqind, ndërsa shkalla e vdekshmërisë është 0.0001 përqind. Renditja gjenomike e rasteve në dispozicion të infeksionit tregoi se varianti më i zakonshëm i virusit në rastet e përparimit ishte lloji britanik – C.1.1.7.

“Numri i sëmundjeve, hospitalizimit dhe vdekjeve që parandaluan vaksinimin tejkalon shumë shpërthimet”, shkruajnë autorët.

CDC vëren, megjithatë, se numri i përparimeve ka të ngjarë të jetë më i lartë, pasi njerëzit që vaksinohen me dy doza të vaksinës rrallë testohen rregullisht.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button