fbpx

Qyteti i Shkupit do të bëjë ruta të reja për lëvizjen e autobusëve, tani ata qarkullojnë sipas konceptit prej para 40 vitesh

Qyteti i Shkupit do të përfshijë linja të reja autobusi, të cilat do të zëvendësojnë organizimin aktual të transportit publik 40-vjeçar. Sot u nënshkrua marrëveshja me një konsorcium izraelito-britanik, i cili duhet të ofrojë koncept të ri për lëvizje të autobusëve nëpër qytet brenda një viti. Ky studim do të ofrojë linja të reja autobusësh, sistem të përmirësuar për pagesë dhe orar të përmirësuar të qarkullimit. Për më tepër, studimi do të përfshijë të dy linjat e transportit me autobus me shpejtësi të lartë (BRT) transmeton Portalb.mk.

Siç tha kryebashkiaku Petre Shilegov në konferencën e sotme për shtyp, këto janë kompani me përvojë të jashtëzakonshme dhe me renome që kanë përgatitur studime të tilla për nevojat e transportit publik në qytetet e Izraelit, Britanisë së Madhe, Rumanisë, Lituanisë, Kroacisë dhe vendeve të tjera anëtare të BE-së, njofton SDK.

“Duke pasur parasysh se sa ka ndryshuar qyteti në këto 40 vjet, si për nga numri i popullsisë, ashtu edhe për nga zhvillimi urban, përgatitja e këtij studimi të ri është më se e nevojshme. Koncepti i vjetruar është arsyeja e rënies së vazhdueshme të atraktivitetit të transportit publik në Shkup,  e me këtë edhe numri i zvogëluar disa herë i udhëtarëve që përdorin shërbimet e NQP dhe transportuesve privatë, në kurriz të rritjes së përdorimit të makinave që e bën sistemin e qytetit publik transporti i paqëndrueshëm. Pres që ky studim të ofrojë zgjidhje të reja për sistemin e transportit publik që do të rrisë popullaritetin e tij, gjë që çon pa dyshim do të çojë në rritje të numrit të pasagjerëve që përdorin transportin publik, duke e bërë transportin individual të makinave më pak tërheqës dhe qytetin të qëndrueshëm”, tha Shilegov.

Studimi përfshin projektin për blerjen e 33 autobusëve ekologjikë që u blenë përmes një kredie nga Banka evropiane për rindërtim dhe zhvillim (BERZH). Brenda këtij projekti, BERZH gjithashtu siguroi mbështetje teknike nëpërmjet një granti, me fonde të pakthyeshme, për përgatitjen e studimit për optimizimin e rrjeteve të autobusëve në transportit publik.

 

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button