fbpx

RMV, kompanitë kërkojnë që të sillet paketë ligjesh për menaxhim me mbeturinat, që të mos dënohen padrejtësisht

Asociacioni për rrjedha të veçanta të mbetjeve në Odën ekonomike kërkon që sa më shpejt të jetë e mundur të sillen pako ligjesh të tilla si: Ligj për menaxhim me mbeturinat, Ligj për paketimin dhe menaxhimin e mbetjeve të paketimit, Ligj për menaxhimin e pajisjeve elektrike dhe elektronike dhe mbeturinave nga pajisjet elektrike dhe elektronike, Ligj për menaxhimin e baterive dhe akumulatorëve dhe baterive të mbetjeve dhe akumulatorëve, si dhe Ligj për përgjegjësinë e zgjeruar të prodhuesit në menaxhimin e rrjedhave speciale të mbetjeve, transmeton Portalb.mk.

Kryetari i Shoqatës, Filip Ivanovski konsideron se miratimi i këtyre ligjeve, në ndryshimet e të cilave, kompanitë morën pjesë në mënyrë aktive dhe punuan ngushtë me Ministrinë e Mjedisit Jetësor dhe Planifikimit Hapësinor, do të ketë bazë reale dhe objektive për zhvillimin e përzgjedhjes së mbeturinave.

Por, siç thotë ai, mos miratimi i këtyre ligjeve do të nënkuptojë gjithashtu se kompanitë që administrojnë mbeturinat do të vlerësohen sipas ligjit të vjetër të 10 viteve më parë kur kishte një kontekst tjetër të funksionimit.

“Ligji i vjetër nuk korrespondon me realitetin dhe bazohet në qëllime joreale të përzgjedhjes. Nëse kompanitë vlerësohen sipas ligjit të vjetër, do të jemi në një situatë kur do të gjobiten 1500 kompani që paguajnë për mbledhjen dhe administrimin e mbeturinave. Në fakt, ata që respektojnë ligjin do të ndëshkohen, në krahasim me kompanitë që hedhin mbeturina dhe nuk paguajnë asgjë”, tha Ivanovski.

Ai konsideron se miratimi i ligjeve të reja do të ndihmojë indirekt kompanitë, pasi do të shkurtohen pasojat financiare të pabazuara dhe të pajustifikueshme që do të ndodhnin nëse vlerësimi bëhet sipas ligjit të vjetër.

Derisa nuk sillen ndryshimet e reja ligjore, Ivanovski bëri thirrje që të merren parasysh kriteret më të lehta për vlerësimin e kompanive që zbatohen në ligjin aktual. Ai gjithashtu theksoi se Rregullorja nga ligji i vjetër është e vlefshme deri në vitin 2020 dhe vitin aktual puna e kompanive të menaxhimit të mbeturinave nuk është e rregulluar ligjërisht.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button