fbpx

Fondacioni Metamorfozis pjesë e Forumit të Stokholmit për internet 2021

Për herë të tretë që kur ekziston, Fondacioni Metamorfozis është i ftuar të marrë pjesë në Forumin e Stokholmit për internet (SIF) si një nga ngjarjet më të rëndësishme globale në fushën e teknologjisë dhe internetit. Këtë vit, SIF është përvojë krejtësisht digjitale, duke krijuar një mundësi unike për pjesëmarrësit të bashkohen dhe të lëvizin qëllimet tona përtej kufijve dhe zonave kohore.

Edicioni i shtatë i SIF, i organizuar nga Agjencia suedeze për zhvillim ndërkombëtar (SIDA), po mbahet onlajn gjatë 10 dhe 12 maj, me seancat paraprake më 7 maj. # SIF2020 është një platformë për promovimin e Internetit të lirë, të hapur dhe të sigurt si një motor për zhvillim. Vizita në këtë forum është e mundur vetëm me ftesë, ndërsa folësit janë figura të shquara botërore dhe aktivistë. Këtë vit, dy përfaqësues të Fondacionit Metamorfozis u ftuan të marrin pjesë në SIF, përkatësisht Bardhyl Jashari, drejtor ekzekutiv  për të cilin kjo është ftesa e tretë dhe Milla Josifovska Danillovska, menaxhere e programit për përgjegjësi sociale dhe të drejtat e njeriut në internet.

Tema e këtij viti e forumit është “Mobilizimi për fleksibilitet digjital – internet falas, i hapur dhe i sigurt në peizazhet e ndryshueshme të pandemisë”.

Organizatorët dërguan një mesazh duke thënë: “Liria globale e internetit po vazhdon të bie. Gjatë pandemisë, pamë ndryshime gjithnjë e më të mëdha në të gjithë botën. Le të bashkohemi si një komunitet, të mësojmë, të ndërtojmë dhe të zgjidhim, të forcojmë demokracinë dhe të luftojmë varfërinë.”

Bardhyl Jashari, drejtori ekzekutiv i Fondacionit Metamorfozis tha:

Këtë vit forumi u përqendrua në sfidat që lidhen me përdorimin e algoritmeve dhe inteligjencës artificiale dhe si ato ndikojnë, kërcënojnë dhe potencialisht mund të kërcënojnë më tej të drejtat e njeriut. Në një farë mënyre, përshtypja ishte se këto teknologji të reja kërkojnë nga OJQ-të të punojnë më shumë në përkujtimin, ri-afirmimin dhe intensifikimin e promovimit të vlerave dhe parimeve thelbësore në lidhje me mbrojtjen e të drejtave të njeriut.

Sipas Milla Josifovska Danillovska, të qenit pjesë e Forumit të Internetit të Stokholmit 2021 midis grupit frymëzues të mbrojtësve të të drejtave të njeriut është një nder i madh, por edhe vlerësim për Fondacionin Metamorfozis për rolin vendimtar në promovimin e internetit falas, të hapur dhe të sigurt për të gjithë, si dhe angazhimin për digjitalizim gjithëpërfshirës të bazuar në të drejtat e njeriut.

“Ishte shumë interesant të shihnim sesi komunitetet e largëta në botë i zgjidhin problemet e lidhjes në internet, veçanërisht pengesat në procesin arsimor në Internet, duke u përpjekur të krijojnë zgjidhje të nxitura nga vetë komuniteti. Ajo që ishte ngazëlluese ishte të shihet se si vetë komunitetet, për të “lidhura ata që nuk ishin të lidhur”, vendosën të përdorin burime natyrore falas, ekologjike dhe të qëndrueshme për të mbështetur lidhjen e internetit dhe ashtu arritën të ulnin kostot që sigurisht komuniteti kurrsesi nuk mund t’i përballojë”, shtoi Josifovska Danillovska.

Ajo vuri në dukje se, nga ajo që u prezantua në Forum, është e qartë se hendeku digjital është ende i madh dhe se ka shumë pengesa për përfshirjen digjitale, veçanërisht për vajzat dhe gratë në komunitete të largëta dhe më konservatore, sepse edhe në fëmijërinë e tyre ato nuk stimulohen për të marrë iniciativën dhe për të marrë pjesë në mënyrë thelbësore në shoqëri.

“Digjitalizimi është në themelet e demokratizimit dhe forcimit të të drejtave të njeriut në Internet dhe të gjithë aktorët relevantë duhet të punojnë së bashku për të adresuar këto çështje duke marrë parasysh nevojat dhe sigurinë e të gjithë qytetarëve pa përjashtim,” përfundoi ajo.

Nëse doni të dini më shumë rreth asaj që u diskutua në Forum, hidhni një vështrim në disa nga regjistrimet nga seancat e hapura këtu.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button