fbpx

Franca dërgoi dy anije të flotës në ishullin Jersey për shkak të problemit me Britaninë

Franca ka dërguar dy anije të flotës në ishullin Jersey për shkak të problemit me Britaninë e Madhe lidhur me peshkimin, transmeton Anadolu Agency (AA).

Në një deklaratë nga autoritetet, thuhet se rreth 50 peshkatarë francezë kanë protestuar në ishullin Jersey mbi kushtet e zbatuara pas Brexit-it për peshkimin dhe se për këtë arsye në afërsi të ishullit janë dërguar dy anije të flotës.

Ministri francez i shtetit përgjegjës për çështjet e Bashkimit Evropian, Clement Beaune në një deklaratë vuri në dukje se nuk duhet të befasohen nga “manovrat” e Britanisë në ishull e cila dje dërgoi dy anijet e saj të flotës.

– Franca kishte kërcënuar

Problemi filloi kur administrata e ishullit Jersey në kuadër të Marrëveshjes tregtare Britani-BE të nënshkruar pas Brexit-it, u kërkoi anijeve franceze që dëshironin të vazhdonin peshkimin në ujërat e tyre, të paraqesin provë lidhur me aktivitetet e tyre të peshkimit në të kaluarën.

Pas kësaj Franca kërcënoi me ndërprerjen e energjisë elektrike të ishullit Jersey ndërsa peshkatarët francezë me bllokadën e portit të ishullit.

Qeveria britanike dje dërgoi dy anije të flotës si “masë paraprake” në ishullin Jersey.

Rreth 95 për qind e energjisë elektrike e ishullit Jersey i cili është një prej ishujve në kanalin e La Manshit sigurohet nga Franca e cila është 14 milje larg. Ishulli ka një administrim të tijin dhe në të ndodhet një përfaqësues i mbretëreshës ndërsa në arenën ndërkombëtare përfaqësohet nga Britania.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button