fbpx

RMV, Prokuroria ka ngritur padi për rastin e shitjes së qendrave të dializës ‘Diamed’

Prokuroria Themelore Publike për krim të organizuar dhe korrupsionit ka ngritur padi në rastin Diamed, që ka të bëjë me shitjen e qendrave të dializës. E akuzuar është edhe menaxherja e ndërmarrjes “Metropolitan”, V.I, e cila, nga ana tjetër, paraqitet si themeluese e një kompanie të institucionit shëndetësor privat “Diamed” – mbajtës i licencës në biznesin e dializës, transmeton Portalb.mk.

V.I. akuzohet për keqpërdorim të pozitës dhe autoritetit të saj zyrtar dhe pastrimit të parave gjatë shitjes së kompanisë për 11.5 milion euro, nga të cilat, sipas Prokurorisë, 3.2 milion euro i lëshoi në qarkullim në llogarinë e saj bankare në vend, ndërsa pjesa e 8, 3 milion euro u transferuan në Monako në llogarinë e kompanisë pronari i fundit i së cilës është ajo.

Çështja filloi në vitin 2013, kur e akuzuara si menaxher e “Metropolitan” vendosi të marrë pjesë në një procedurë nga Ministria e Shëndetësisë për marrjen e licencës për dializë.

“Qëllimi i të akuzuarës nuk ishte të kryente aktivitet shëndetësor – dializë, por me marrjen e licencës për 20 vjet, dhe me atë edhe një pozitë monopole në treg të këtij lloji të shërbimeve shëndetësore, të sigurojë rritje të shumëfishtë të vlerës së aksionit në personin juridik”, thanë nga Prokuroria.

Prokuroria vlerëson se pas themelimit të institucionit shëndetësor privat “Diamed”, ku si themelues është paraqitur “Metropolitan”, e akuzuara në fillim të vitit 2014 nënshkroi kontratë për dializë për 20 vjet me një pagesë të garantuar në kohë të shërbimeve të kryers. Kjo, sipas Prokurorisë, i mundësoi V.I. të arrijë një çmim dukshëm më të lartë për aksionin e “Metropolitan”, i cili më pas arriti në 231.000 denarë (rreth 5.200 euro), ndërsa më pas u ngrit në 11.5 milion euro.

Një vit pas marrjes së licencës, gjegjësisht gjatë vitit 2015, V.I. vendosi ta shesë monopolin e saj publik dhe filloi negociatat me kompaninë suedeze Diaverum për t’i shitur aksionet e saj në Metropoliten.

“Për të shmangur detyrimin për marrjen e pëlqimit paraprak nga Ministria e Shëndetësisë për transferimin e aksioneve, pjesën e saj e transferoi te” Metropolitan “- themeluesi i ‘Diamed’. Pa ia mundësuar Ministrisë së Shëndetësisë, si partner publik, të përcaktojë nëse kompania suedeze “Diaverum” plotëson të njëjtat kushte tenderimi si “Metropolitan”, e akuzuara më 31 tetor 2018 përfundoi marrëveshjen me “Diaverum” për transferimin e aksioneve . Me vepra të tilla, e akuzuara vlerën e aksionit në” Metropolitan “, që ishte 231.000 denarë, e rriti në 11.560.000 euro, për të cilën shifër edhe ia shiti atë personit të ri juridik”, njoftuan nga Prokuroria.

Diamed Maqedonia filloi të operojë me nëntë qendra të dializës në vitin 2010, kur fitoi tenderin për 20 vjet. Qendrat e mbetura për dializë iu dhanë kompanisë së Orce Kamçevit.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button