fbpx

RMV, kriza e koronës tregoi se mediat dështuan në raportimin gjithëpërfshirës

Media si rol qendror në informimin e njerëzve gjatë pandemisë kishte përgjegjësi të madhe, por dështuan kur bëhet fjalë për raportimin profesional dhe të saktë të shëndetit publik. Ky është konkluzioni i fjalimeve hyrëse i ngjarjes me temë “Raportimi gjithëpërfshirës mbi diversitetin e mediave në kohën e kovid-19”, të cilën e organizon Këshilli i Etikës në Media (KEMM), në bashkëpunim me Misionin e OSBE-së në Shkup, njofton Portalb.mk.

Udhëheqësja e Sektorit për komunikim dhe marrëdhënieve me mediat e Misionit të OSBE-së në Shkup, Ilona Kazaryan theksoi se media ka një rol të rëndësishëm në ruajtjen e solidaritetit, respektimin e diversitetit dhe ndërtimin e një shoqërie kohezive. Sipas saj, nëse fenomeni i gjuhës së urrejtjes, diskriminimit dhe stigmatizimit nuk zgjidhet, mund të bëhet gjithnjë e më i dëmshëm.

“Në këto kohë, shkëputja më e rëndësishme midis njerëzve është se media luan një rol qendror në përshkrimin e realitetit. Raportimet e përziera të i mediave ose mbulimi jo-përfshirës mund të lërë grupe të prekshme dhe të margjinalizuara të njerëzve jashtë përgjigjeve institucionale ose të krijojë diskurs që nuk është i favorshëm për lehtësimin e vështirësive me të cilat përballen këto grupe qytetarësh. Theksi i vazhdueshëm në raportimin se gratë janë viktima të virusit, historitë rreth komunitetit rom në lidhje me përhapjen e pretenduar të virusit ose brishtësinë dhe varësinë e një grupi të vjetër të qytetarëve vetëm përforcojnë stereotipet dhe stigmën tashmë të ngulitur në shoqëri”, tha Kazaryan.

Sipas kryetares së Këshillit për Etikë në Media, Katarina Sinadinovska, mediat vitin e kaluar dështuan kur bëhet fjalë për raportimin gjithëpërfshirës që rezultoi në një hapësirë ​​publike të mbushur me gënjeshtra, dezinformata, spekulime, të cilat në rast të një pandemie mund të kushtojnë jetë njerëzish.

“Duke pasur parasysh se bëhet fjalë për virus i cili na sulmoi të gjithëve, për diçka që ka të bëjë me shëndetin publik dhe mbrojtjen e qytetarëve, si Këshill etik prisnim që mediat të jetë më të përgjegjshme dhe nuk do të raportojë në përputhje me praktikat që ata kanë gjatë raportimit për ngjarjet politike. Për fat të keq, këtë vit pamë që ky nuk është shembull i zakonshëm. Shumë media i braktisën standardet gazetareske edhe kur bëhet fjalë për një traumë të përgjithshme. Kishte gjuhë urrejtjeje, stereotipe, diskriminim për arsye të ndryshme, viktimizim të viktimave dhe çka është më e frikshme sipas meje, informacionet e pasakta dhe të paverifikuara. Kjo tregohet edhe nga statistikat e KEMM. Më shpesh është shkelur neni 1, i cili kërkon publikimin e informacionit të saktë dhe të verifikuar, që përsëri tregon se edhe gjatë kësaj kohe kemi mbetur me informacione që nuk e kaluan atë filtër kontrolli, diçka që është punë e vetë gazetarëve dhe redaksive”, tha Sinadinovka.

Ekspertja për minoritete dhe mos-diskriminimin, Neda Çalovska Dimovska iu referua masave të marra nga Qeveria gjatë pandemisë dhe siç theksoi ajo, të njëjtat janë sjellë ad-hok pa proces konsultativ dhe qasje ndërsektoriale, e cila rezultoi në masa diskriminuese ndaj grupeve të caktuara të qytetarëve.

“Çfarëdo që dinim dhe çfarëdo që kemi konsideruar se kishim bërë në vitet e kaluara, gjithçka u kthye pas. Grupet e margjinalizuara përsëri u bënë më të rrezikuarat dhe mbetën më të përjashtuarat dhe më të padukshme. Në fakt, këta janë qytetarë që janë vazhdimisht në margjina dhe gjatë pandemisë kanë mbetur në fund të tregimit”, tha Çalovska Dimovska.

Por, siç tha ekspertja, nuk bëhet fjalë vetëm për shoqërinë tonë e cila është diskriminuese dhe subjekt i stereotipave dhe paragjykimeve, pasi ato ekzistojnë globalisht.

“Në të gjitha shoqëritë ekzistojnë stereotipe dhe paragjykime. I vetmi ndryshim në shoqëri është se sa do të punojë shteti për të thyer këto fenomene dhe për të siguruar mbështetje sistematike për përfshirjen në proceset shoqërore. Çka në të vërtetë nënkupton ofrimi i aktiviteteve dhe shërbimeve në mënyrë që nevojat e tyre specifike të plotësohen dhe ngritjen e vetëdijes në mënyrë që të parandalohen aktet e urrejtjes dhe dhunës”, shtoi ajo.

Çalovska Dimovska iu referua të gjitha grupeve të margjinalizuara në shoqëri dhe theksoi nevojat dhe shkeljet e të drejtave të tyre në periudhën e Covid-19.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button