fbpx

Covid-19, çdo i treti i sëmurë rëndë i bien flokët, disa përjetojnë sulm në zemër, vuajnë nga veshkat, mëlçia dhe kujtesa

Mbi 50 për qind e pacientëve që kanë pësuar COVID-19, pasojat për shëndetin e tyre dhe sa mirë ndihen për një kohë shumë të gjatë, shkruan Panacea.mk.

Mjekët vërejnë se sindroma post-Quid po shkakton gjithnjë e më shumë komplikime të reja dhe kërkon trajtim të mëtejshëm. Dhimbja në gjoks, gulçim (gulçim) dhe një kollë e thatë janë vetëm disa nga problemet.

“Pra nga veshkat, zemra, mëlçia, çrregullimet e mëlçisë, pagjumësia, harresa, dëmtimi i dëgjimit. Me pak fjalë, gjithçka. Koronavirusi prek gjithçka. Në çdo pjesë të trupit. Shumë shpesh, nga 30 në 60 përqind shohim rënie të flokëve tek pacientët. Do të guxoja të them se bëhet fjalë për një të tretën e pacientëve, por duhet thënë se këta janë ata që janë në spital, që do të thotë se kanë formë më të rëndë të sëmundjes”, theksoi Dr. Dzivo Ljubicic nga Spitali Klinik i Dubravës në Zagreb.

Pas një analize të shkëlqyeshme të të gjithë pacientëve nga vala e dytë e kujdesur për këtë, një nga spitalet më të mëdha në Zagreb, më në fund është paksa e qartë se si koronavirusi ndikon në zemër, shpjegojnë ata.

Nga mesi i tetorit deri në mes të shkurtit, një total prej 3343 pacientësh u trajtuan në këtë institucion, ndërsa 56 prej tyre patën sulm në zemër. Kjo është ndërmjet 1.7 përqind.

“Nuk do të them që COVID-19 shkakton sulm në zemër, por te një person me predispozicion, mund të shkaktojë sulm në zemër,” theksoi kardiologu Irzal Hadzibegovic, autor i studimit.

“Është e vështirë të thuash se sa përqindje është, por nga këta pacientë që kemi trajtuar, një e katërta zhvilloi sulm në zemër ndërsa ne po i trajtonim me formën e rëndë të sëmundjes COVID-19. Ajo që nuk gjetëm është se kovidi është arsyeja e vetme. Nga lloji që dikush kishte enë gjaku të lëmuara, pastaj COVID-19, pastaj sulm në zemër. Ndoshta vetëm një, por të gjithë të tjerët kishin enë të gjakut të sëmura”.

Dr. Hadzibegovic vëren se qytetarët kudo janë shumë të relaksuar dhe shpreson që me një përshkrim të hollësishëm të të gjitha pasojave të COVID-19, të paktën disa do të kuptojnë që epidemia është akoma dhe sa e rrezikshme është.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button