fbpx

Për 8 muaj deputetët përfunduan vetëm 8 seanca në të cilat kanë votuar ligje, ndërkohë kanë marrë mbi një milion euro për paga dhe shpenzime rrugore

Që nga gushti i vitit të kaluar, kur Kuvendi u themelua, pas zgjedhjeve parlamentare më 15 korrik, deputetët kanë filluar 39 seanca, por kanë përfunduar vetëm 19 prej tyre. Dhe nga ato 19 seanca të përfunduara, vetëm 8 ishin me ligje të propozuara në rendin e ditës. 20 seanca mbeten të papërfunduara, përfshirë seancën e 36-të, në të cilën tre projektligjet nga paketa e pestë e masave ekonomike për të zbutur pasojat e pandemisë kovid-19 janë në rendin e ditës, shkruan SDK, transmeton Portalb.mk.

Në ato 19 seanca të përfunduara janë seanca e parë, konstituive, në të cilën vetëm u verifikuan mandatet e deputetëve dhe u zgjodh Kryetari i Kuvendit, pastaj seanca e dytë, në të cilën u vendos vetëm numri i nënkryetarëve të Kuvendit. Në seancën e 10-të, u zgjodh qeveria, në seancën e 11-të, u zgjodhën presidentët dhe anëtarët e komisioneve parlamentare dhe në seancën e 13-të, u zgjodhën zëvendësministrat. Në seancën e 14 deputetëve iu drejtua presidenti Slloven Borut Pahor, ndërsa seanca e 23-të ishte për fjalimin e rregullt vjetor të presidentit Stevo Pendarovski. Në seancën e 31-të, u zgjodhën anëtarët e Komisionit shtetëror zgjedhor. Deri më tani, ka pasur tre seanca për pyetjet parlamentare.

Pavarësisht nëse kanë punuar apo jo, deputetët marrin mesatarisht 1,100 euro çdo muaj, ose një gjithsej një milion eurosh në 8 muaj për paga të  deputetëve. Për shpenzime rrugore, nga janari, 75 nga 120 deputetëve u janë paguar 122 mijë euro.

Deputetët u takuan për herë të fundit dje, kur nuk arritën të përfundonin seancën e 32-të, të filluar tre muaj më parë, për shkak të mungesës së kuorumit për votim. Gjatë gjithë ditës, Kryetari i Parlamentit Talat Xhaferi bindi deputetët e opozitës të hynin në sallën plenare dhe të votonin pikat e rendit të ditës në seancën e 32-të. Xhaferi këmbënguli që deputetët e VMRO-DPMNE të marrin pjesë në seancën e 32-të, ndërsa koordinatori i grupit parlamentar të VMRO-DPMNE-së Nikolla Micevski i kërkoi atij të ndërpresë seancën e 32-të dhe të fillojë seancën e 36-të, ndërsa anëtarët e partisë së tij po prisnin jashtë.

Argumenti kryesor i Xhaferit ishte se kur deputetët tashmë kanë nënshkruar që janë të pranishëm në Kuvend dhe në bazë të kësaj ata ushtrojnë të drejta siç janë shpenzimet e udhëtimit, ata janë të detyruar të marrin pjesë në punën e Kuvendit, dhe të mos presin para dera dhe zgjidhni seancën që do të marrë pjesë. Micevski përsëriti se ata nuk synojnë t’ia bëjnë kuorumin e shumicës, përveç votimit të masave për të ndihmuar ekonominë. Aktualisht, tre deputetë nga shumica, e cila ka 62 deputetë, janë në izolim sepse janë pozitivë për koronavirusin.

Më parë, Kuvendi u bllokua për shkak të mijëra ndryshimeve të paraqitura njëri-tjetrit nga opozita maqedonase dhe shqiptare. Opozita maqedonase paraqiti amendamente ndaj propozimit të opozitës shqiptare për të ndryshuar Ligjin për shtetësi, sipas të cilit shtetësia e Maqedonisë mund të merret me deklaratë nga tre dëshmitarë. LSDM në pushtet ishte gjithashtu kundër propozimit të tillë. Opozita shqiptare, për shkak të refuzimit të propozimit të tyre, paraqiti mijëra amendamente në të gjitha ligjet e propozuara, përfshirë ligjet e propozuara nga paketa e pestë e masave ekonomike.

Pasi takimit të kryeministrit Zoran Zaev me udhëheqësve të Aleancës dhe Alternativës Zijadin Sela dhe Afrim Gashi të hënën, lidhur me Ligjin për shtetësi, pas të cilit të dy palët thanë se ishin afër marrëveshjes, mijëra amendamentet u tërhoqën të mërkurën.

Më parë, më 29 mars, Zaev dhe udhëheqësi i VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski u takuan në Klubin e deputetëve, pas së cilës të dy deklaruan se kishin rënë dakord për zhbllokimin e punës së Kuvendit.

Seanca e 36-të për paketën e pestë të masave ekonomike nuk është caktuar ende. Është konkvokuar vetëm seanca e 39-të për të mërkurën.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button