fbpx

Lloji i ri i koronavirusit, prej të cilit infektohen edhe ato që e kanë kaluar COVID-19. Ja çfarë dihet për të deri më tani

Biblioteka Kombëtare Mjekësore e Qeverisë së SHBA-së, përmes sistemit mjekësor të kontrollit të të dhënave që mbledh letra mjekësore dhe kërkime nga e gjithë bota, nuk ka gjetur shumë të dhëna shkencore mbi llojin e koronavirusit R1 që nga fillimi i prillit, si një nga shumë llojet e virusit. Sidoqoftë, gjetjet fillestare të një punimi shkencor nga Brazili tregojnë se ky lloj sjellje atipike dhe se mund të konkludohet se është më infektues sesa varianti “klasik”, shkruan Panacea.mk.

Por ende nuk ka gjetje shkencore: virusi në Brazil po përhapet me të vërtetë marramendëse dhe sipas të dhënave nga 5 ditë më parë në këtë vend ka mbi 13 milion njerëz të infektuar – për 211 milion banorë. Është e vështirë të thuash nëse kjo gjendje është kaq vdekjeprurëse: është e vërtetë që numri i të vdekurve është rritur ndjeshëm, në fillim të janarit numri i përditshëm i të vdekurve ishte 1.000, ndërsa tani ky numër është rritur në mbi 3.000. Sidoqoftë, duhet të merret parasysh se kujdesi shëndetësor është thuajse i shembur.

Gjithashtu është vetëm një supozim se ajo që raportohet në media është se 90 përqind e të infektuarve me këtë lloj të ri janë tashmë atje: për shkak të kushteve në sistemin shëndetësor lokal, është e pamundur të kontrollosh kodin gjenetik të virusit tek çdo pacient.

Çfarë dihet për llojin R.1?
Gjithashtu është padiskutueshme që ky lloj është vërejtur tashmë jo vetëm në Meksikë ose Kolumbi, por që tashmë ka arritur në Evropë, Belgjikë dhe Suedi. Tipi R1 u identifikua më 10 janar në Brazil dhe virusi SARS-CoV-2 tashmë ka krijuar 17 mutacione, tre prej të cilave janë të proteinës “spike”, pas së cilës mund të konkludohet se depërton më lehtë në qelizat njerëzore. Problem është edhe mutacioni E484K, i cili, përsëri, supozohet se çon në sëmundje tek ata individë që tashmë i janë nënshtruar COVID-19 dhe që kanë zhvilluar imunitet.

Ky përfundim bazohet në faktin se lloji R.1 po përhapet në të gjithë shtetin brazilian të Manaus, sepse shumë njerëz atje tashmë kanë kontraktuar COVID-19 në valën e parë të pandemisë. Ky lloj mendohet gjithashtu të jetë i ngjashëm me mutacionin e Afrikës së Jugut B.1.351, por këto ndryshime besohet të jenë krijuar në mënyrë të pavarur.

A është rrjedha e sëmundjes më e rëndë tek ky lloj?
Sipas përvojës së vendeve të tjera, mjekët janë të prirur të thonë – jo, nuk është kështu. Por është e vështirë të thuash një përgjigje përfundimtare pikërisht për shkak të infeksionit dhe mbipopullimit të spitaleve, kështu që shumica e vdekjeve, kryesisht, është për shkak të mungesës së vendeve në njësitë e kujdesit intensiv dhe jo të aparateve të frymëmarrjes të mjaftueshme. Sidoqoftë, statistikat shkencore dhe të verifikuara mbi rrezikun e llojit R.1 thjesht nuk janë në dispozicion.

A funksionon vaksina kundër këtij lloji?
Edhe për këtë nuk ka asnjë përgjigje konkrete. Është vërtetuar se njerëzit e imunizuar me ndonjë vaksinë të disponueshme kundër COVID-19 mund të “sulmohen” nga koronavirusi, por atëherë ecuria e sëmundjes është shumë më e lehtë. Prandaj, në një farë mase, vaksinat ekzistuese gjithashtu veprojnë kundër llojit R.1, por hulumtimi ende po kryhet intensivisht.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button