fbpx

RMV, tri ndërtesa shumëkatëshe me nga 16, 20 dhe 22 kate do të ndërtohen në parkingun ekzistues përballë Hotel Holiday Inn

Investitori MG Fashion planifikon të ndërtojë tre ndërtesa shumëkatëshe me nga 16, 20 dhe 22 kate në parkingun ekzistues përballë Hotel Holiday Inn. Kompleksi rezidencial dhe afarist “Shkupi i Madh” është planifikuar të ndërtohet në parcelën ndërtimore 1.1 të planit ekzistues të detajuar urbanistik për lokalitetin Unaza e Madhe pjesa jugore – lindje, raporton Meta, përcjell Portalb.mk.

Menaxheri i MG Fashion Ilija Bozhinovski në prezantimin e sotëm të projektit përmendi që kompleksi do të ndërtohet në tre faza, ashtu në fazën fillestare së pari do të ndërtohet kulla me katin përdhes, 20 kate dhe papafingo me një sipërfaqe të zhvilluar bruto prej 29.438 metra katrorë do të ndërtohet së pari, ndërsa në fazën e dytë, do të ndërtohet ndërtesa shumëkatëshe 22-katëshe me një sipërfaqe bruto të zhvilluar prej 27.870 metra katrorë. Këto dy ndërtesa janë të vendosura në zonën përreth bregut të lumit Vardar, ndërsa ndërtesa e fundit 16-katëshe do të ndërtohet në anën e kundërt të parcelës, përballë Soravia dhe garazhin ekzistues shumëkatësh.

Bozhinovski tha se kompleksi i ardhshëm do të jetë tre herë më i vogël se sa lejon plani ekzistues i detajuar urban në këtë lokacion. Si investitorë, ata janë të gatshëm të investojnë në rindërtimin e bregut të Vardarit “13 Nëntori” që është pjesë e këtij plani urbanistik, por gjithashtu i ofrojnë Komunës Qendër ndërtimin e hapësirës publike të planifikuar në parcelën 1.4 të planit të detajuar urbanistik në një zonë prej rreth 7.300 metrash katrorë, i cili do të përfshinte gjelbërim të parkut, shatërvan, smart pajisje urbane dhe përmbajtje tjera.

Projekti për kompleksin e banimit dhe afarizmit “Grand Shkupi” u prezantua sot nga arkitektët Martin Panovski dhe Jana Gugulovska Gjorgjeviq nga Radius Arkitektë. Arkitektja Gugulovska Gjorgjeviq shpjegoi se parkimi për këtë kompleks do të zgjidhet me tre nivele nëntokësore, me 969 hapësira parkimi, të cilat sigurohen brenda parcelës. Në zonën e njësive të banimit, është planifikuar që kompleksi të ketë rreth 400 apartamente që do të akomodoheshin 1.200 banorë.

Arkitekti Martin Panovski sqaroi se kompleksi rezidencial dhe i biznesit do të ketë një zonë të parashikuar të gjelbërimit në të gjitha nivelet prej 6.250 metra katrorë, e cila plotëson 20 përqindëshin e nevojshëm të parcelës që do të destinohet për hapësirë ​​të gjelbër në përputhje me Ligjin aktual për Gjelbërim. Ai vuri në dukje se ky objekt do të ishte i pari në vend për të aplikuar një kopsht vertikal të gjelbër që është trend botëror.

Panovski theksoi se automjetet në kompleks do të vendosen nën tokë, ndërsa mbi tokë hapësira do të përdoret për ndërtimin e një rruge këmbësorësh nga hapësira e ardhshme publike në parcelën 1.4 në PDU në drejtim të urës ekzistuese te hoteli Holiday Inn, i cili do të lejonte lëvizjen e pandërprerë të këmbësorëve drejt Sheshit Maqedonia dhe QTQ.

Të dy arkitektët theksuan se në PDU aktual në lokalitetin Unaza e Madhe pjesa jugore – lindje nuk është planifikuar të ndërtohet një shkollë dhe kopsht, por nga dy institucioneve publike – shkolla dhe kopshte kishte në afërsi të këtij kompleksi banesor dhe biznesi. Sipas ligjit aktual, çdo investitor mund të hapë shkollë ose kopsht private një kuadër të hapësirës afariste.

Investitori, si dhe dy arkitektët, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve thanë se detyra e Komunës Qendrës është që të harmonizojë planin aktual të detajuar urbanistik me Planin e përgjithshëm urbanistik të Qytetit të Shkupit. Arkitekti Panovski theksoi se ata kanë kërkuar nga autoritetet kompetente, por nuk e kanë marrë informacionin se sa vende të lira për nxënës ka në shkollat ​​përreth.

Menaxheri i MG Fashion Ilija Bozinovski tha se ata kanë mbështetje dhe komunikim me pronarët e ndërtesave në Novo Maallo, duke theksuar se ata janë të hapur për bashkëpunim me pronarët tjerë të tokës në këtë plan të detajuar urbanistik, në mënyrë që të mundësojnë përfundimin e projektit. Lidhur me vendndodhjen ku ata do të ndërtojnë, ai tha se ata nuk kanë informacion në lidhje me mosmarrëveshjet mbi denacionalizimin e tokës në parcelën e tyre 1.1 të PDU, ku planifikojnë të ndërtojnë një kompleksin për banim dhe afarist.

Disa organizata të shoqërisë civile, profesorë universitarë, arkitektë dhe media sot dërguan thirrje publike për kryeministrin Zoran Zaev që të mbështete pezullimin nga Komuna Qendër për Planin e Detajuar Urbanistik CO8 për parkingun përballë hotelit Holiday Inn, ku duhet të ndërtohet ky kompleks për banim dhe afarist.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button