Ekziston edhe një arsye shumë e rëndësishme pse duhet të vaksinohemi kundër COVID-19

Tashmë dihet se sa lloje të vaksinave janë në dispozicion tani për tani për vaksinim, ndërsa të gjitha ato janë efektive në mbrojtjen kundër sëmundjes COVID-19. Të paktën kur bëhet fjalë për virusin “origjinal”, shkruan Panacea.mk.

Një nga shqetësimet kryesore që nuk i shqetëson të gjithë është nëse të njëjtat vaksina do të sigurojnë mbrojtje efektive kundër varianteve të reja të virusit që transmetohen më lehtë, ndërsa nganjëherë edhe më vdekjeprurëse dhe më të përhapura.

Ja se si përgjigjet Dr. Anthony Fauci, Kryetar dhe Drejtor i Institutit Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive, në pyetjet më të rëndësishme në lidhje me këtë shqetësim të të gjithë popullsisë.

Lajm i keq? Variantet e reja të koronavirusit po bëhen më dominuese
Dr. Rochelle Valensky, drejtor i Qendrës për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve, konfirmoi se variantet e reja të virusit po bëhen gjithnjë e më të përhapura, duke shtuar se, sipas të dhënave të fundit, ato përbëjnë 26 përqind të viruseve që aktualisht qarkullojnë në botë .

“Ai ndryshon sipas rajoneve, kështu që diku kushton rreth 36 përqind, por duket se po bëhet mbizotërues në shumicën e rajoneve,” shpjegoi ai.

Lajmi i mirë? Vaksinat ofrojnë mbrojtje ndaj tyre
Dr. Fauci përdori të dhënat e tij për të mbështetur këtë deklaratë që vaksinat në dispozicion për ne mbrojnë nga variante të reja të virusit, ndërsa studime të shumta e konfirmojnë këtë.

“Ne vërejm se imuniteti është i mbrojtur nga sëmundja COVID-19 kur një individ vaksinohet kundër virusit dhe bazuar në përgjigjen e antitrupave,” shtoi ai.

QËLLIMI: VAKSINONI VETEN!
Dr. Fauci përsërit rëndësinë e vaksinimit dhe shprehet se ky është qëllimi i gjithçkaje që ai thotë. Ai shton se vaksina jo vetëm që mbron nga llojet e njohura të virusit, por gjithashtu ka potencialin që, në një masë më të madhe ose më të vogël, të mbrojë nga variante të ndryshme të virusit. Kur vaksina të vihet në dispozicion, vaksinohuni.

Cilat janë raportet e efekteve anësore deri më tani nga vaksinat kundër COVID-19?
Efektet anësore më të zakonshme të raportuara ishin temperatura e lartë, dhimbje në vendin e vaksinës, dhimbje koke, dhimbje të muskujve, ethe, dobësi e përgjithshme, lodhje, skuqje në vendin e injeksionit, nauze dhe dhimbje të kyçeve. Këto janë efektet anësore të pritshme që janë të zakonshme, të ngjashme me efektet anësore të vaksinave të tjera dhe zakonisht janë me intensitet të lehtë deri të moderuar dhe largohen spontanisht gjatë disa ditëve ose me terapi simptomatike (p.sh. lecka të ftohta, ilaçe për ethe dhe ilaçe kundër dhimbjeve).

Aplikim i veçantë mund të përmbajë disa efekte anësore (për shembull, një person mund të përjetojë dhimbje koke, ethe dhe dhimbje në vendin e injektimit).

Midis efekteve anësore serioze, reagimet e mbindjeshmërisë më së shpeshti u manifestuan si skuqje dhe kruajtje, menjëherë pas vaksinimit.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button