fbpx

Nuk ka shpëtim për hapësirën te “Holiday Inn” në zemrën e Shkupit, investitorët kanë paguar 2.4 milionë euro, do të ndërtojnë tre ndërtesa 20 katëshe

Në parcelën e parë ndërtimore, nga tre në zonën pranë “Holiday Inn”, do të ndërtohen tre ndërtesa me nga 15, 20 dhe 25 kate me objekte biznesi, shkruan Sdk.mk, njofton Portalb.mk.

Pronarët e tokave në zonën afër hotel Holiday Inn, mu në qendër të Shkupit, së shpejti do të fillojnë ndërtimin e tre ndërtesave me 15, 20 dhe 25 kate. Investitorët, kompania “MG Fashion” dhe Kisha ortodokse maqedonase përmes kompanisë “Obnoviteli”, kanë paguar taksa  komunale në vlerë prej 150 milionë denarë ose 2,43 milion euro, 60 përqind Qytetit të Shkupit (1.4 milionë euro) dhe 40 përqind Komunës Qendër (1 milion euro). Më parë, Komuna Qendër e miratoi projektin ideor për objektet. Kështu, tani mbetet që investitorët të aplikojnë për leje ndërtimi e pastaj ata mund të ndërtojnë lirisht në këtë hapësirë ​​të fundit të lirë në qendër të Shkupit, e cila është rreth 200 metra nga Parlamenti.

Investitorët nuk do të kenë asnjë pengesë për të marrë një leje ndërtimi sepse moratoriumi nuk është më në fuqi dhe ata do të paraqesin kërkesën në bazë të Planit të vjetër të detajuar urbanistik (PDU), i cili lejon ndërtimin e ndërtesave 60-katëshe në këtë zonë.

“Sipas projektit ideor të investitorëve, parashikohet të ketë hapësirë të shfrytëzueshme prej 83.000 metra katrorë, që është më pak se sa parashikon plani i detajuar urban, që ishte 200.000 metra katrorë. Zgjidhja është për tre ndërtesa me objekte biznesi, e para 15, e dyta 20 dhe e treta 25 kate. Krejt këto parametra janë më të ulët se ato që lejon plani i vjetër dhe për këtë arsye nuk kemi asnjë mundësi ligjore për të mos lëshuar leje ndërtimi. Moratoriumi më nuk është në fuqi, Ligji për planifikim urbanistik thotë se plani zbatohet derisa të miratohet plani i ri. “Me këtë, investitori që e zotëron tokën ka arsye për të aplikuar për leje ndërtimi, dhe ne jemi të detyruar ta japim”, i tha SAKAMDAKAZHAM.MK kryetari i Komunës së Qendrës, Sasha Bogdanoviq.

Investitorët “MG Fashion” dhe Kisha ortodokse maqedonase do të ndërtojnë në parkingun dhe pjesën në drejtim të bregut të  lumit Vardar. Me këtë nuk do të realizohet ideja e Komunës së Qendrës që hapësira të jetë e hapur, të ketë një shesh në mes rreth të cilit ndërtesat do të jenë pa mbyllur pjesën drejt lumit Vardar, gjegjësisht atje të mos ketë ndërtesa.

Në pyetjen tonë nëse ai ndihet i mposhtur që Komuna është një hapa para lëshimit të lejes për ndërtim dhe se dështoi në synimin që ky plan të korrigjohet, Bogdanoviq tha se në përgjithësi dispozitat për të cilat ata janë angazhuar dhe kanë dashur t’i përfshijnë në planin e ri kanë mbetur.

“Unë nuk ndihem i mposhtur, përkundrazi, vazhdojmë të punojmë. Përkundër faktit që kishim vendime për të pezulluar vendimin tonë për moratoriumin, ne miratuam dy plane të reja të detajuara urbane, kështu që do të vazhdojmë me planet e tjera. Fatkeqësisht, për shkak të vendimit të Gjykatës Kushtetuese, diku-diku do të duhet të veprojmë sipas planeve të vjetra, por do të përpiqemi të bëjmë më të mirën për të vendosur themelet e angazhimet për të cilat jemi përpjekur. Shumë gjëra nga ato që parashikon plani i vjetër janë zvogëluar dhe shkurtuar. Për fat të keq, ne nuk arritëm të ndryshojmë planin e ndërtesave, ne mund ta bënim atë vetëm me një plan të ri, por kishim një problem sepse planifikuesi nuk veproi, ne zgjidhëm kontratën dhe tani do të kërkojmë një planifikues të ri,” tha Bogdanoviq.

Plani i Holiday Inn është i ndarë në tre parcela ndërtimore dhe tani do të ndërtohet vetëm në një parcelë. Plani i vjetër parashikon shfrytëzimin për ndërtimin e 200.000 metra katrorë në dy parcelat e tjera. Ka akoma më shumë pronarë privatë në këto parcela, pjesë të tokës shtetërore dhe asnjë kërkesë për ndërtim nuk është dorëzuar. Bogdanoviq shpreson se ata së shpejti do të zgjedhin një kompani tjetër planifikuese dhe do të vazhdojnë me ndryshimet në planin për hapësirën e mbetur.

Pronarët e hapësirës në “Holiday Inn”, kompania “MG Fashion” dhe Kisha ortodokse maqedonase përmes ndërmarrjes “Obnoviteli”, fillimisht kishin një sipërfaqe prej 4.605 ​​metra katrorë që e blenë nga individë dhe kështu fituan 30 përqind të parcelës ndërtimore. Pastaj në vitin 2018, kur ishte në fuqi moratoriumi për ndërtim, Ministria e transportit dhe lidhjeve, kur ministër ishte Goran Sugareski nga LSDM, ata blenë tokën shtetërore në këtë zonë me një sipërfaqe prej 9,048 metra katrorë me çmim prej 312 euro për metër katror. Kjo i dha investitorit mundësinë për të zotëruar pjesën më të madhe të hapësirës dhe në vend që të jetë tokë shtetërore me të cilën Komuna mund të bëjë çfarë të dojë, tani është pronë private dhe aty do të ndërtohen të tre ndërtesa.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button