fbpx

Kundërspin: Derisa pritet kulmi i pandemisë t’i lutemi Zotit për më shumë fat!

Është e papranueshme të ulesh dhe të presësh kulmin ose fundin e valës së tretë, sepse vendosja e masave shtrënguese shtesë nuk do të funksiononte. Kjo qasje u dërgon mesazh të tmerrshëm qytetarëve, se nuk ka asgjë për të bërë dhe se ata mbeten vetëm. Një grup i vendeve evropiane, por edhe në afërsi – Gjermania, Franca, Italia, Sllovenia, Serbia, Greqia, Bullgaria, kanë vendosur masa më të forta: orë policore më të gjata, mbyllje të lokaleve, restoranteve, qendrave tregtare, kufizim të lëvizjes midis rajoneve të ndryshme dhe karantinë … Dhe sigurisht që ato japin rezultate, përndryshe pse do t’i sillnin, transmeton Vërtetmatësi.

Shkruan: Olviera Vojovska

Pas koordinimit të ministrit të Shëndetësisë, Venko Filipçe, me drejtorët e qendrave-kovid dhe kryetarin e Komisionit për Sëmundje Infektive, ministria lëshoi ​​një deklaratë në të cilën vërehet spin:

Spin: Sipas analizave të epidemiologëve, nuk ka nevojë të vendosen masa të tjera shtrënguese shtesë, dmth ato nuk do të jepnin rezultate duke qenë se jemi në fund të aktivitetit të virusit, gjegjësisht në javën e 6 deri në 8 të valës së tretë. Kjo, sipas epidemiologëve, do të thotë që virusi ka një infeksion të përhapur në të gjithë vendin”, … thuhet në kumtesën e Ministrisë së Shëndetësisë.

[Burimi: zdravstvo.gov.mk; data: 30.03.2021]

Kundërspin: Vlerësimi i epidemiologëve se nuk ka nevojë të vendosen masa më të rrepta, sepse ato nuk do të funksiononin në kushtet kur virusi korona është shumë i përhapur, është i ngathët dhe konfuz. Të çudit ky pozicion rrotullues në një situatë kur ka pothuajse 19,000 raste aktive me Covid-19 në vend, numri i vdekjeve tejkaloi 3,700, dhe të njëjtën ditë kur autoritetet shëndetësore vendosën të mos vendosnin masa të reja kufizuese, 41 persona humbën betejën me sëmundjen e rrezikshme. Në të njëjtën kohë, është shqetësuese që spitalet janë të mbingarkuara, çdo ditë shohim dhe dëgjojmë për vuajtjet e njerëzve që ecin nga spitali në spital, duke kërkuar shtrat për të dashurit e tyre.

Përkundër mesazheve që “kapacitetet spitalore për pacientët me kovid u rritën me 50%“, realiteti në terren është i ndryshëm. Presioni në spital po rritet nga fluksi i pacientëve të sëmurë që kanë nevojë për oksigjen. Në qendrën kovide të Shtipit dhe Koçanit, të martën (30.03.2021) nuk kishte shtretër spitalorë të lirë, atje është mbushur edhe spitali modular. Ministria e Shëndetësisë njoftoi numër rekord prej 1,581 pacientë të shtruar në spital në qendrat kovide në vend, që është më i madhi që nga fillimi i epidemisë.

Dhe në një situatë kaq komplekse shëndetësore, të thuash se këto janë masat dhe nuk ka asgjë tjetër për të bërë është jashtëzakonisht zhgënjyese. Është plotësisht e papërgjegjshme të ngremë duart në kuptimin “kjo është, nuk ka zgjidhje”! Epo, kjo është arsyeja pse institucionet janë atje, për të kërkuar, për të gjetur zgjidhje, ose të paktën për të zbutur pasojat në një farë mënyre. Është thjesht e papranueshme pozicioni të ulemi dhe të presim kulmin ose fundin e valës së tretë, sepse vendosja e masave shtesë kufizuese nuk do të funksiononte. Kjo qasje u dërgon mesazh të tmerrshëm qytetarëve, se nuk ka asgjë për të bërë dhe se ata mbeten vetëm. Epo, ndërsa ata presin kulmin e infeksionit, gjithçka që duhet të bëjnë është t’i luten Zotit për më shumë fat!

Por, a janë shteruar vërtet të gjitha mundësitë? A është ora policore nga 22:00 deri në 05:00, mbyllja në 21:00 e restoranteve, qendrave tregtare, dyqaneve, “maja” e masave në betejën me koronavirusin?

Disa vende evropiane, por edhe këtu ato fqinje – GjermaniaFrancaItaliaSlloveniaSerbiaGreqiaBullgaria, kanë vendosur masa më të forta: orë policore më të gjatë, mbyllje të lokaleve, restoranteve, qendrave tregtare, kufizim të lëvizjes midis rajoneve të ndryshme, diku edhe karantinë … Sigurisht që këto masa japin rezultate, përndryshe pse do t’i sillnin ato?!

Sidoqoftë, autoritetet tona shëndetësore besojnë se të gjitha mundësitë janë shteruar dhe nuk ka asnjë qëllim në vendosjen e masave të reja, gjë që është një spin (rrotullim) klasik.

Dhe, pas një demonstrimi të tillë të pafuqisë dhe çorganizimit të sistemit, mesazhi i sotëm i ministrit Venko Filipçe tingëllon disi hipokritik, me të cilin ju bënë thirrje qytetarëve të respektojnë masat, sepse situata në spitale është e rëndë.

Sistemi shëndetësor menaxhohet çdo ditë, sigurohen shtretër të rinj spitalorë, personeli mjekësor është plotësisht i mobilizuar, por situata në spitale është shumë e rëndë. Prandaj, është me rëndësi të madhe që qytetarët të respektojnë masat për të ndihmuar sistemin shëndetësor të mbetet i qëndrueshëm në betejën me pandeminë kovidshkroi Filipçe këtë mëngjes në profilin e tij në Facebook (31.03.2021)

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button