fbpx

Ballkani i bashkuar për ajër të pastër: Presioni publik si mjet kryesor për tu informuar në lidhje me cilësinë e ajrit

Institucionet lokale dhe shtetërore duhet t’u sigurojnë qytetarëve informacion në kohë të duhur për ndotjen e ajrit, siç bëjnë në rastet kur ulet cilësia e ujit në sistemet e furnizimit publik ose kur ka rritje të rrezatimit ultravjollcë diellor. Presioni publik mbetet një mjeti kryesor për përmirësimin e sistemit të monitorimit dhe përmbushjen e të drejtës për t’u informuar siç duhet në lidhje me cilësinë e ajrit, venë në pah eko-organizatat ballkanike përmes një komunikate si pjesë e Fushatës ”Ballkani i bashkuar për ajër të pastër”, raporton Meta, përcjell Portalb.mk.

Institucionet lokale dhe shtetërore duhet t’u sigurojnë me kohë informacione për ndotjen e ajrit në çdo kohë. Ne dëshirojmë t’i kujtojmë ata se kjo çështje është po aq e rëndësishme sa raportimi i fatkeqësive natyrore. Të dhënat duhet të jenë në kohë dhe lehtësisht të arritshme, dhe prezantimi i tyre para qytetarëve duhet të jetë i kuptueshëm. Qytetarët e Ballkanit Perëndimor kanë të drejtë të dinë nivelin aktual të ndotjes së ajrit dhe të informohen për të gjitha zhvillimet e mëtejshme”, thuhet në fushatën e eko-aktivistëve.

Ata theksojnë se përkundër arritjeve të rëndësishme që kanë ndodhur që nga instalimi fillestar i stacioneve të monitorimit të cilësisë së ajrit, ato ende kanë mbulim të pamjaftueshëm territorial.

“Edhe në mjedisin urban, nuk ka informacion për ndotës të caktuar, veçanërisht grimcat më të mira të pluhurit (PM 2,5), që është një nga substancat më të rrezikshme. Shumë stacione në rajon publikojnë të dhënat e tyre vonë, megjithëse ato do të ishin të rëndësishme për popullatën vetëm nëse do të ishin në dispozicion çdo orë, thonë eko-aktivistët

Sipas organizatave ekologjike, mungesa e investimeve serioze në stacionet e monitorimit parandalon miratimin e masave të duhura për të përmirësuar cilësinë e ajrit nga vendet në rajon që nuk kanë një regjistër të saktë të burimeve të ndotjes dhe niveleve të përcaktuara të emetimeve.

Eko-aktivistët kujtojnë se me nënshkrimin e Deklaratës së Sofjes në nëntor 2020, Shqipëria, Bosnja e Hercegovina, Mali i Zi, Kosova, Maqedonia e Veriut dhe Serbia ranë dakord të miratojnë Agjendën e Gjelbër për Ballkanin Perëndimor, e cila përfshin detyrimin e vendeve të BB6 për të të përmirësojë përpjekjet e monitorimit dhe raportimit, duke hapur rrugën për fondet e BE-së.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button