fbpx

Smartfonët së shpejti me ekrane që vetë-riparohen

Studiuesit nga ‘ Instituti i Shkencës dhe Teknologjisë’ në shtetin Korean, kanë udhëhequr një projekt për të zhvilluar një material të fortë, elektronik të shfaqjes së smartphone-it, i cili mund të vetë-shërohet nga çarjet dhe dëmtimet e tjera, shkruan Pcworld.al.

Polimidi pa ngjyrë (CPI) ka transparencë të ngjashme me xhamin, forcë të lartë në tërheqje dhe nuk gërvishtet, edhe pasi të paloset qindra mijëra herë. Përdoret gjerësisht në elektronikën e konsumit, veçanërisht në ekranet fleksibël. Studiuesit kanë bërë përpjekje të konsiderueshme për të siguruar qëndrueshmërinë e CPI duke adresuar çarje që mund të ndodhin, të tilla si duke futur aditivë ose duke veshur një shtresë të fortë mbrojtëse në sipërfaqe.

Sidoqoftë, përpjekjet deri më tani kanë dështuar për të parandaluar me sukses dëmtimet e materialeve themelore. Në mënyrë që të mbështesë vetë-shërimin e shpejtë nga çarjet dhe funksionet e dëmtuara duke ruajtur vetitë e vlefshme të CPI, ekipi bashkëpunues i hulumtimit zhvilloi një CPI vetë-shëruese duke përdorur vajin e lirit.

Vaji i lirit ngurtësohet lehtë në temperaturën e dhomës, duke e bërë atë një material popullor veshës për veprat artistike të cilat duhet të ruhen me kujdes.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button