Qendër edukative për gazetarë, rrjet i zhvilluar i korrespondentëve dhe prani në rrjetet sociale – RTM planifikon zhvillim deri në vitin 2025

Radio Televizioni i Maqedonisë (RTM) e publikoi Strategjinë pesëvjeçare për zhvillimin e servisit publik për periudhën deri në vitin 2025 . RTM parashikon disa risi të rëndësishme në funksionimin e saj në pesë vitet e ardhshme, me të cilat shpresojnë që shërbimi publik do të ketë rol shumë më të madh në zhvillimin shoqëror dhe zhvillimet e përgjithshme në vend, transmeton Portalb.mk.

Është planifikuar zhvillimi i mëtejshëm i rrjetit të korrespondentëve të RTM-së nga vendi që së pari duhet të sigurojë informacione dhe lajme nga rajonet për shërbimet e programeve ekzistuese, kurse në fazën e mëvonshme secila qendër korrespondente do të kishte ambientet e veta, tre gazetarë, dy kameramanë dhe një redaktor, të cilët do të përgatisnin programe të pavarura, programe të hapura dhe transmetime të ngjarjeve. RTM planifikon që deri në vitin 2025 të hapë qendra korrespondence në Uashington, Bruksel dhe qytete të tjera ku ndodhin ngjarjet më të rëndësishme ndërkombëtare.

Ndër përgjegjësitë më të rëndësishme që i ndërmerr servisi publik është hapja e një Qendre edukative, në të cilën do të angazhohen kuadrot më cilësore nga televizioni dhe radioja, të cilët në fazën fillestare do të trajnojnë gazetarë të sapo punësuar e më pas do ta zgjerojnë këtë aktivitet edhe për kuadro të jashtme .

“Me prezantimin e Qendrës edukative të RTM, servisi publik do të ketë garanci për gazetarë të edukuar mirë, të cilët në fund të trajnimit përveç për ekspertizë në prezantimin e informacionit për shikuesit dhe dëgjuesit e MRT, do të edukohen edhe për shkrim-lexim mediatik”, thuhet në Strategjinë pesë-vjeçare të zhvillimit.

Në pesë vitet e ardhshme, RTM planifikon të rrisë praninë në rrjetet sociale Facebook, Instagram dhe Twitter, si dhe të krijojë një lidhje multimediale të faqes në internet me kanalin YouTube. Në funksion të kësaj, është planifikuar të deskun me radion, televizionin dhe faqen e internetit në prodhimin e përmbajtjeve universale të programit multimedial.

“Në një kohë kur në internet shfaqen lloj-lloj informacione, lajme të rreme dhe informacione me pikëpamje dhe qëndrime kontradiktore, shërbimi publik mund të imponohet në konkurrencë me mediat e reja si një burim informacioni që lëshohen me kohë, shpejt, me cilësi dhe besueshmëri e vërtetësi të kënaqshme”, thuhet në Strategjinë pesë-vjeçare për zhvillimit të RTM-së.

Sa i përket zhvillimit, RTM planifikon që këtë vit të fillojë me rikonstruktimin e plotë të ndërtesës së Radio Maqedonisë, si dhe për rehabilitim të studiove dhe ndërtimit të dhomave të oqeanit për punonjësit, ashtu edhe në aspektin e digjitalizimit të radios me pajisje krejtësisht të reja.

Përndryshe, strategjia pesë-vjeçare për zhvillim të servisit publik u zhvillua në muajt e fundit, për çka u organizuan debate publike. Versioni i draftit të dokumentit u publikua në tetor të vitit 2020, u organizua debat ekspertësh, kurse më 19 mars të këtij viti Këshilli Programues i MRT me 9 vota “pro” dhe 3 “kundër” miratoi dokumentin strategjik për zhvillimin e tij.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button