fbpx

Mos e bëni këtë ekzaminim për të paktën katër javë pas vaksinimit kundër COVID-19

Pasi të jeni vaksinuar kundër COVID-19, ndoshta do të dëshironi të shkoni menjëherë te mjeku për të kryer të gjitha ekzaminimet që i keni shtyrë. Por sipas Qendrës për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve, ekziston një arsye pse disa gjëra duhet të anashkalohen dhe të pritni të paktën katër javë pasi të keni marrë dozën e fundit të vaksinës COVID-19, shkruan Panacea.mk.

Ekspertët thonë se kjo vlen për mamografinë sepse pas vaksinimit mund të ketë ënjtje të nyjeve limfatike, të cilat mund të zëvendësohen nga kanceri. Në uebfaqen e Qendrës thuhet se ekzaminimi duhet të shtyhet 4 deri në 6 javë pas vaksinimit.

“Personat që kanë marrë vaksinën mund të vërejnë ndonjë nyje që është formuar nën sqetullat e tyre, afër vendit ku janë vaksinuar. Kjo është pasojë normale e vaksinës, që zbulon se trupi krijon mbrojtje ndaj sëmundjes”, shkruan në faqen e internetit të Qendrës për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve. Kjo është një pasojë e zakonshme e vaksinimit si tek burrat ashtu edhe tek gratë. Thjesht do të thotë që shanset për zbulim pozitiv të rremë janë shumë më të mëdha.

MOS E SHTYNI MAMOGRAFINË MË SHUMË SE GJASHTË JAVË
Pra, është mirë të pritni pak për të bërë mamografinë, por nuk ka asnjë arsye që të mos caktoni menjëherë takim. Dr. Jeffrey Holly, radiolog, thotë se pacientët nuk duhet të vonojnë mamografinë ose vaksinimin, veçanërisht nëse çon në një vonesë edhe më të gjatë ose neglizhencë të plotë të ekzaminimit.

MOS BËNI PANIK NESE NË MAMOGRAFI SHFAQET NDONJË NYJE
Edhe nëse keni pritur gjashtë javë për mamografinë, ndonjëherë mund të shfaqet edhe nyje gjatë rezultatit, e cila në fakt është si pasojë e vaksinimit. Mos u frikësoni, veçanërisht nëse keni një histori familjare të kancerit të gjirit.

Dr. Rebecca Gams, radiologe, thotë se në atë rast mjekët këshillojnë që ekzaminimi të përsëritet pas 2 ose 3 muajsh, në mënyrë që nyjet limfatike të kthehen në normalitet. Mjeku rrallë herë mund t’ju rekomandojë biopsinë, duke pasur parasysh se mund të vijë deri te gabimi/mbikëqyrja e përmendur.

Ndërsa mjekët u bëjnë thirrje grave të shtyjnë mamografinë për disa javë, ato gjithashtu po u bëjnë thirrje atyre që janë pjesë e grupit me rrezik të mos e shmangin ose ta shtyjnë këtë ekzaminim.

KANCERI I GJIRIT NUK SHKAKTON DHIMBJE, NJIHNI SIMPTOMAT NË KOHË
Ju duhet të njihni shenjat dhe simptomat e mundshme që tregojnë ndryshime në gji (ndoshta edhe kancer), të tilla si:

  • gungë / nyjë ose trashja e gjirit që ndihet ndryshe në lidhje me indet përreth,
  • ndryshimet në madhësinë, formën dhe pamjen e gjinjve,
  • ndryshimet në lëkurën e gjirit, të tilla si lëkura e errët,
  • thithat e futura brenda,
  • qërimi i pjesës së pigmentuar të lëkurës rreth thithës ose lëkurës së gjirit,
  • skuqje dhe lëkurë e rrudhur, si lëvorja e portokallit,
  • sekret nga thithat,
  • dhimbje në gjoks ose thithka.

Nëse vëreni ndonjë nga këto simptoma, sigurohuni që të shkoni tek mjeku.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button