fbpx

Kjo është arsyeja pse do të duhet të mbajmë maska ​​edhe pas vaksinimit

Në vend, vaksinimi kundër COVID-19 ka filluar në një formë modeste. Ne të gjithë shpresojmë që vaksina të sjellë shpëtim dhe të kthejë jetën tonë në normalitet. Sidoqoftë, edhe ata që e kanë kaluar COVID-19, si dhe ata që janë vaksinuar, nuk duhet të ndalojnë së mbajturi maskën ​​mbrojtëse, rekomandojnë ekspertët, shkruan Panacea.mk.

“Ne do të duhet të mbajmë maska ​​dhe të mbajmë distancën fizike për sa kohë që do të nevojitet. Fatkeqësisht, vaksinimi nuk do të thotë që jeta do të kthehet në normalitet menjëherë si para pandemisë. Derisa të arrijmë një nivel të caktuar të imunizimit, vaksina është thjesht një lloj mbrojtjeje”, shpjegojnë ekspertët e sëmundjeve infektive.

Këtu janë pesë arsyet sipas ekspertëve, që tregojnë se pse duhet të vazhdojmë të mbajmë maska, edhe pasi të jemi vaksinuar.

Për imunitetin kolektiv është e nevojshme të vaksinohen 50 deri në 80 përqind të popullsisë, ndërsa deri atëherë duhet t’i përmbahemi masave të përshkruara epidemiologjike, prej të cilave mbajtja e maskës është detyra më e thjeshtë të cilën duhet të durojmë për të luftuar virusin.

PESË ARSYET PSE DUHET TË VAZHDOJMË TË MBAJMË MASKA
Vaksina vjen në dy doza. Megjithëse imuniteti fillon të zhvillohet pas dozës së parë, do të duhet të kalojë kohë për të arritur mbrojtjen 90 përqind që ofron vaksina. Në atë periudhë ne akoma mund të infektohemi dhe duhet të mbajmë maskën mbrojtëse si për veten, ashtu edhe për të tjerët.

Edhe pasi të ketë kaluar periudha e duhur dhe të arrihet mbrojtja e plotë e ofruar nga vaksina, nuk është 100%. Megjithëse shanset për tu infektuar janë shumë më të ulëta, ato ende ekzistojnë dhe duhet të keni kujdes, ndërsa mënyra themelore është akoma maska.

Vaksina parandalon format e rënda të sëmundjes, por këto janë përparime të reja shkencore, prandaj nevojiten më shumë kërkime për të parë nëse infeksioni është akoma i mundur. Me fjalë të tjera, njerëzit e vaksinuar mund të jenë bartës asimptomatikë të virusit, gjë për të cilën ekspertët kanë frikë. Në këtë rast, ata mund të transmetojnë virusin te njerëzit e tjerë pa qenë të vetëdijshëm për të. Prandaj, njerëzit e vaksinuar duhet të vazhdojnë të mbajnë maskën për të zvogëluar përhapjen e virusit në komunitet.

Një numër i vogël i njerëzve nuk mund të vaksinohen dhe duhet t’u kushtohet vëmendje e veçantë, si dhe të sëmurëve kronikë dhe të moshuarve që mund të kenë pasoja më të rënda nga infeksioni. Është përgjegjësi, madje edhe nëse kemi fituar imunitet, të mendojmë për ata që nuk e kanë këtë.

Vaksina është akoma duke ardhur në sasi më të vogla, ndërsa kërkesa është e lartë. Shumë njerëz do të duhet akoma të presin ndërsa marrin dozën e tyre pasi vetëm grupet prioritare janë vaksinuar për momentin. Kjo është arsyeja pse disa ekspertë parashikojnë që ne nuk do të arrijmë imunitetin kolektiv deri në vitin 2022, por deri atëherë mbetet të mbajmë maskat ​​mbrojtëse.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button