fbpx

Shkencëtarët kanë zbuluar test të shpejt PCR i cili zbulon llojin britanik të korona virusit

Shkencëtarët e një kompanie daneze në bashkëpunim me Universitetin e Oksfordit kanë zhvilluar test të shpejtë PCR që zbulon variantet britanike, braziliane dhe afrikano-jugore të koronavirusit. Ato variante, të cilat janë 50 deri në 70 për qind më infektuese sesa lloji origjinal i koronavirusit të Wuhan, po përhapen me shpejtësi nëpër botë, shkruan Panacea.mk.

Kështu, varianti britanik W.1.1.7 është bërë mbizotërues në Britaninë e Madhe, ndërsa në vendet evropiane kushton 20 deri në 70 përqind të të gjitha rasteve. Varianti britanik i koronavirusit nga ky muaj është i pranishëm edhe në vendin tonë.

“Duhet të jemi të vetëdijshëm se lloji i ri ka një përqindje të lartë dhe padyshim që po përhapet më shpejt. Përhapet më lehtë mes të rinjve, ndoshta edhe ndërmjet fëmijëve”, paralajmërojnë infektologët.

Aktualisht, mënyra e vetme e besueshme dhe e provuar për të zbuluar llojet britanike, braziliane dhe të Afrikës së Jugut është duke renditutr të gjithë gjenomin e koronavirusit, i cili është i shtrenjtë dhe i ngadaltë sepse zgjat të paktën një javë. Testet PCR janë më të lira dhe më të shpejta se renditja, sepse procedura zgjat vetëm disa orë.

Aktualisht, mënyra e vetme e provuar për të zbuluar variantet britanike, braziliane dhe të Afrikës së Jugut është renditja e tërë gjenomit.

Metoda e re për zbulimin e varianteve të koronavirusit, e zhvilluar nga Prof. Stephanie Orum dhe kolegët e saj kërkojnë vetëm rregullime të vogla në testet PCR që përdoren tashmë në të gjithë botën, të cilat janë standardi i artë në zbulimin e rasteve të infeksionit. Testi i ri së shpejti do të jetë i disponueshëm mbi baza jofitimprurëse dhe mund të përmirësojë në mënyrë dramatike përpjekjet e mbikëqyrjes pandemike në të gjithë botën.

“Në të ardhmen, kur u jepni njerëzve rezultatet e testit PCR, do të jeni në gjendje të thoni: “Po, jeni pozitiv me koronavirus dhe keni variant problematike”, thanë studiuesit e Oksfordit.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button