fbpx

Çfarë duhet të dini për vaksinimin kundër COVID-19, nëse vuani nga alergjitë

Mbindjeshmëria ndaj përbërësve të vaksinës është i vetmi kundërindikacion për vaksinimin kundër sëmundjes COVID-19 (natyrisht, përveç kundërindikacioneve të përgjithshme – sëmundje akute febrile dhe efekte anësore të rënda nga doza e mëparshme e asaj vaksine), shkruan Panacea.mk.

Përbërësit e vaksinës përfshijnë glukol polietileni, i cili tregon mbindjeshmëri të kryqëzuar ndaj polisorbatit. Me fjalë të tjera, nëse personi nuk është alergjik ndaj polietilen glikol ose polisorbat, mund të vaksinohen. Sipas rekomandimeve të Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve – CDC, alergjitë ndaj antibiotikëve dhe ilaçeve të tjera nuk janë kundërindikacion për vaksinimin.

Tek personat që kanë pasur reaksion të menjëhershëm alergjik ndaj ndonjë vaksine ose terapie tjetër injeksioni (p.sh. vaksina intramuskulare, intravenoze ose nënlëkurore ose terapi që nuk lidhen me vaksinën e COVID-19 mRNA ose polisorbatet), duhet të bëhet kujdes kur jepet vaksina, por kjo që u përmend paraqet kundërindikacion për vaksinimin e vaksinës aktualisht të disponueshme në vend.

Këta individë duhet të informohen për rreziqet dhe përfitimet e marrjes së një vendimi përfundimtar të vaksinimit. Vonesa e vaksinimit ose konsultimi me një alergolog-imunolog mund të merret në konsideratë derisa të gjenden informacione më gjithëpërfshirëse mbi rrezikun e anafilaksës.

Reaksionet alergjike që nuk kanë të bëjnë me vaksinën (përfshirë reaksionet e rënda alergjike), terapi injeksioni, përbërës në vaksinat e mARN kundër sëmundjes COVID-19, siç janë alergjitë ushqimore, ndaj kafshëve shtëpiake, alergjitë nga ilaçet ose alergjitë mjedisore nuk janë kundërindikacione ose masa të kujdesit për vaksinimin mRNA kundër COVID-19.

Pas vaksinimit, rekomandohet që të gjithë personat të monitorohen për 15 minuta, ndërsa personat me histori të reagimit të menjëhershëm alergjik me ndonjë ashpërsi të vaksinës ose terapisë me injeksion dhe personat me anafilaksë për ndonjë arsye, me anamnezë prej 30 minutash.

Deri më tani, Ministria e Shëndetësisë nuk na ka informuar në lidhje me reagimet serioze alergjike ndaj vaksinës e cila jepet nga ana e profesionistëve shëndetësorë në vend.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button