fbpx

Mariçiq: Eurostati konfirmoi se Ligji dhe metodologjia për regjistrim janë në përputhje me standardet evropiane

Eurostati konfirmoi se Ligji dhe metodologjia për regjistrim që do të zbatohet është sipas standardeve më të larta të përcaktuara që janë vendosur në të gjitha vendet e zhvilluara, tha dje Ministri i Drejtësisë, Bojan Mariçiq, duke iu përgjigjur pyetjeve të deputetëve në Kuvend, njofton Portalb.mk.

“Pas përgjigjes së marrë nga” Eurostat “, përkojnë të gjitha dyshimet e opozitës edhe për metodologjinë edhe për Ligjin për regjistrim, si dhe mënyrën se si do të zbatohet. Regjistrimi është i nevojshëm para së gjithash për shtetin, ne, të gjithë qytetarët, jo partitë. Dje, nga Komisioni për Sëmundjet Infektive, u miratua protokolli shëndetësor për kryerjen e regjistrimit, kështu që të gjitha protokollet shëndetësore do të përmbushen në mënyrë që regjistrimi të kryhet në mënyrë të sigurt,” tha Mariçiq.

Ai u bëri thirrje partive politike të bashkohen dhe të lënë mënjanë politikën e përditshme në mënyrë që regjistrimi të realizohet së bashku.

Mariçiq njoftoi se regjistrimi i disa grupeve të qytetarëve, përfshirë diasporën, do të fillojë javën e ardhshme. Nga e hëna do të regjistrohen, anëtarët e Armatës, personat në institucionet edukative-korrektuese, burgjet, diplomatët dhe familjet e tyre jashtë vendit, si dhe të pastrehët.

Ndryshe, më 21 janar, me 62 vota për, asnjë kundër dhe asnjë të përmbajtur Kuvendi votoi ligjin për regjistrimin e popullsisë dhe amvisërive në Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Regjistrimi i popullsisë pritet të realizohet në periudhën prej datës 1 deri më 21 prill të vitit 2021. Regjistrimi i fundit në Maqedoninë e Veriut është realizuar në vitin 2002. Dhjetë vjet më vonë apo në vitin 2011, ai nuk u mbajt për shkak të përplasjeve mes partive politike shqiptare dhe maqedonase, mbi mënyrën e realizimit, përkatësisht për përfshirjen ose jo të qytetarëve që janë jetojnë përkohësisht jashtë vendin, e që shumica prej tyre janë shqiptarë. Ishin shpenzuar dy milionë euro, ndërsa pati edhe një procedurë parahetimore kundër dy drejtuesve të koalicionit të atëhershëm qeveritar, Nikolla Gruevskit dhe Ali Ahmetit për ndërprerjen e regjistrimit, por kjo procedurë ka përfunduar pa epilog gjyqësor.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button