fbpx

Mos e tërhiqni maskën mbi mjekër dhe mos e lini të varet te veshët, është kundërproduktive!

Në vazhdën e pandemisë globale, mbajtja e maskës mbrojtëse është bërë normë. Pa të, nuk mund të hyni në dyqan, transportin publik ose në ndonjë hapësirë ​​të mbyllur në të cilën ka më shumë se një person. Nëse e mbani mjaftueshëm, ndoshta do të vijë koha ta hiqni – nëse jo për diçka tjetër, por thjesht për të pushuar, shkruan Panacea.mk.

Problemi është se me heqjen e maskës në mënyrë të pakujdesshme, ju mund të transmetoni virusin dhe bakteret dhe kështu të rrezikoni shëndetin tuaj. Ja se si mund ta hiqni maskën mbrojtëse në mënyrë të sigurt do të parandaloni kontaminimin, ruani aftësinë e saj për të mbrojtur dhe kështu do të kontribuoni në shëndetin e komunitetit.

Maska e pastër është maskë efektive
Një fillim i mirë për mbrojtje efektive me maskën është parandalimi i ndotjes së pjesës së saj të brendshme, pra pjesës që bie në kontakt me fytyrën. “Maskat mbrojtëse mbahet pranë fytyrës, që do të thotë se grimcat, bakteret dhe viruset thithen nga brenda nëse nuk pastrohen”, thekson Sangwei Lu, profesor në Departamentin e sëmundjeve infektive dhe vaksinave në Universitetin Berkeley të Kalifornisë.

“Është shumë e rëndësishme që maskat e fytyrës të jenë të pastra në mënyrë që njerëzit të mos infektohen aksidentalisht me baktere në sipërfaqen e tyre.”

U duhet që ta heqni maskën? Kushtojini vëmendje kësaj
Fillimisht, shikoni përreth jush – nëse jeni në një vend publik, hiqeni vetëm nëse nuk ka njerëz të tjerë përreth jush. Nëse jeni në ambiente të mbyllura, hiqni maskën vetëm nëse jeni në shtëpi ose në rrethana të veçanta. Gjithashtu, sigurohuni që duart tuaja të jenë të pastra para se të hiqni maskën. Nëse keni ardhur në shtëpi nga një shëtitje, punë ose pazar, lani duart para se të prekni maskën. Nëse jeni jashtë, dezinfektimi është gjithashtu një zgjidhje e mirë.

Heqja e maskës
Mënyra më e zakonshme për të kontaminuar maskën është të prekni pjesën e brendshme, pasi të keni prekur pjesën e jashtme. “Derisa prekni pjesën e brendshme pasi të keni prekur pjesën e jashtme, lani duart shpesh dhe ndërroni maskat ​​- duhet të jeni të sigurt”, tha Lu.

Kur hiqni maskën nga fytyra, së pari hiqni lidhëset rreth veshëve – mos prekni pjesën e përparme të maskës. Pastaj paloseni në mënyrë që pjesa e brendshme të mbrohet në palosje.

Gjithashtu, mos e tërhiqni maskën mbi mjekër dhe mos e lini të varet tek veshët – pjesa e brendshme mund të ekspozohet nga papastërtitë, ndërsa pastaj të përfundojë në hundë kur të vendosni ta përdorni përsëri.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button