fbpx

Roveri ‘Perseverance’ u ul me sukses në Mars – në kërkim të gjurmëve të jetës në kraterin ‘Jezero’

Roveri “Perseverance” u ul me sukses në sipërfaqen e Marsit në kohën e paraparë, duke shënuar fillimin e misionit më ambicioz të NASA-s deri më tani. Ulja e suksesshme u konfirmua nga radio meazhet e dërguara në Tokë nga krateri Jezero, njofton Portalb.mk.

Pas një udhëtimi shtatë-mujor prej 470 milion kilometra, ulja ishte pjesa më e rrezikshme dhe sfiduese e misionit, pasi “Perseverance” në të ashtuquajturën shtatë minuta tmerr duhej të ulte shpejtësinë nga mbi 20,000 kilometra në orë, në zero.

Një nga qëllimet kryesore të “Perseverance” do të jetë kërkimi i shenjave të jetës antike. Asnjë mision shkencor në Mars nuk ka qenë i pajisur në mënyrë kaq të sofistikuar, as nuk ka pasur një vend hulumtimi kaq premtues. Krateri Jezero, i emëruar sipas një fshati në BeH në vitin 2019, ka të gjitha shenjat dalluese të të qenit një liqen i madh miliarda vjet më parë, ndërsa ku ka ujë, duhet të ketë biologji. Këmbëngulja do të hapë vrima në sedimente në kërkim të aktivitetit antik mikroskopik. Mostrat më të mira do të ruhen dhe do të sillen në Tokë me misionet e ardhshme, duke filluar nga viti 2026.

“Perseverance” zbarkuan në Mars të pajisur me një sërë instrumentesh të përparuara, 23 kamera dhe disa mikrofona. Dy kamera janë montuar në një helikopter të vogël, i cili do të përpiqet të fluturojë në atmosferën e hollë të Marsit.

Nga 14 përpjekjet e mëparshme për të zbarkuar në Mars, vetëm tetë ishin të suksesshme, të gjitha amerikane.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button