fbpx

Struganët kanë të drejtë të ndërtojnë dhe të legalizojnë, atë që e kërkon UNESCO është e papranueshme, thotë Merko

Rregullat e përcaktuara në mënyrë rigoroze nga UNESCO, të cilat parashikojnë ndalimin e ndërtimit dhe prishjen e të gjitha objekteve që janë ndërtuar në mënyrë të paligjshme në zonat e mbrojtura, janë të papranueshme për Kryetarin e Komunës së Strugës Ramiz Merko sepse, siç thotë ai, komuna do të pësojë humbje të mëdha financiare dhe qytetarët nuk do të të jenë në gjendje ta ushtrojnë të drejtën e tyre sipas Ligjit ekzistues për Legalizimin. Ai gjithashtu thotë se Plani për menaxhimin e trashëgimisë kulturore dhe natyrore në Rajonin e Ohrit parandalon funksionimin normal të Komunës së Strugës në pjesën e veprimit sipas planeve urbanistike tashmë të miratuara nga Komuna, raporton SDK, përcjell Portalb.mk.

“Kjo pjesë gjithashtu përfshin Ligjin për legalizimin, i cili është në fuqi, kurse koha për ta kalon në Mars, kështu që gjatë një pandemie dhe moratoriumi që zgjati një vit, ne kërkojmë nga Qeveria që të zgjasë afatin e legalizimit të ndërtesave të paktën për këto komuna. Po kërkojmë kohë shtesë për të zbatuar Planin, sepse nuk është adekuate për të vepruar sipas kërkesave të qytetarëve. Nga ana tjetër, buxheti i komunës po dëmtohet dhe nëse nuk ka mundësi për ndërtim, atëherë do të fillojnë ndërtimet ilegale dhe nuk e di kush do të jetë përgjegjës dhe kush do të paguajë për atë,” tha Merko.

Kryetari i Komunës së Strugës pret që vërejtjet të pranohen nga institucionet kompetente, përndryshe, nëse nuk gjendet një zgjidhje e pranueshme nga të dy palët, ai njoftoi se do të kërkohen mekanizma ligjorë që, siç thotë ai, të plotësojnë nevojat e qytetarëve.

“Nëse nuk mund të veprojmë në lidhje me kërkesat për legalizim dhe nëse vendoset një moratorium i plotë ndaj ndërtesave, qytetarët mund të dalin të protestojnë dhe të shprehin mosbindje sepse ata do të kërkojnë atë që u takon. Ne me këtë plan nuk mund t’i përmbushim kërkesave dhe nevojave të tyre,” tha Merko.

Numri i kërkesave për legalizimin e objekteve të ndërtuara në mënyrë të paligjshme në Strugë është i madh, por sipas Merkos ato ishin zgjerime dhe mbindërtime. Banorët e Strugës nuk kanë ndërtuar shtëpi në brigjet e Liqenit.

“Shumica e tyre janë shkallë, ballkone, papafingo që ligji u jep atyre atë të drejtë dhe tani ata nuk mund të ushtrojnë. Në zonën e mbrojtur, në bregdetin e Strugës, nuk ka ndërtesa të paligjshme. “Muri prej guri që mbron pronën nga liqeni nuk është ndërtim i paligjshëm, ai vetëm e mbron atë ndryshe nga muret që qeveria bëri në aeroport ku ata shpenzuan fonde të mëdha dhe u futën thellë brenda liqenit,” tha Merko.

Për Merkon nuk janë të diskutueshme as platformat në Radohzdë. Ato shërbyen për zhvillimin e turizmit dhe ato nuk duhet të jenë pengesë për zbatimin e Planit të UNESCO-s.

“Atje ka 4-5 platforma që u shërbejnë ambienteve hotelerike dhe nuk paraqesin aspak problem. Fshati jeton nga turizmi. Nga ana tjetër niveli i Liqenit është i ngritur dhe bën dëm në breg dhe duhet të mbrohet. “Askush nuk ndërton shtëpi buzë liqenit,” shtoi Merko.

Ohri dhe Debarca tashmë kanë përgatitur një regjistër të objekteve të paligjshme. Struga pritet të bëjë të njëjtën gjë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button