fbpx

Korona virusi infekton qelizat e trurit dhe shkakton dëmtime të rënda të indeve në tru

Studiuesit në Yale School of Medicine kanë zbuluar se SARS-CoV-2 mund të infektojë qelizat e trurit. Studimi, i botuar në Journal of Experimental Medicine, mund të ndihmojë studiuesit të zhvillojnë trajtime për simptoma të ndryshme neurologjike të lidhura me COVID-19, shkruan Panacea.mk.

Megjithëse COVID-19 fillimisht konsiderohej si sëmundje respiratore, SRAS-CoV-2 mund të prekë shumë organe të tjera në trup, përfshirë sistemin nervor qendror. Infeksioni shoqërohet me një sërë simptomash duke filluar nga dhimbja e kokës, deri në humbjen e ndjenjës së nuhatjes dhe shijes, deri në delirium, sulm në tru dhe hemorragji cerebrale.

“Ne ngadalë kemi filluar të kuptojmë pasojat afatgjata të COVID-19, disa prej të cilave përfshijnë sistemin nervor qendror,” thekson Akiko Iwasaki nga Shkolla e Mjekësisë së Universitetit Yale.
Shkencëtarët janë përpjekur të gjejnë përgjigje në pyetjen nëse SARS-CoV-2 mund të infektojë neuronet ose llojet e tjera të qelizave të trurit. Duke përdorur organe miniaturë 3D të krijuara në laborator, zbuluan se virusi mund të infektojë neuronet në ato organoide dhe të përdorin mekanizmin e qelizave neuronale për replikim.

Virusi duket se lehtëson replikimin duke rritur metabolizmin e qelizave të infektuara, ndërsa neuronet në afërsi, të pa infektuara vdesin sepse furnizimi i tyre me oksigjen është zvogëluar.

SARS-CoV-2 hyn në qelizat e mushkërive duke u lidhur me proteinën ACE2, por nuk është e qartë nëse kjo proteinë është e pranishme në sipërfaqen e qelizave të trurit. Ekipi i Yale zbuloi se proteina ACE2 në të vërtetë prodhohet nga neuronet dhe se bllokimi i kësaj proteine ​​parandalon virusin nga organoidet njerëzore në tru.

SARS-CoV-2 gjithashtu mund të infektojë trurin e minjve të krijuar gjenetikisht për të prodhuar ACE2 njerëzore, duke shkaktuar ndryshime dramatike në enët e gjakut të trurit që mund të prishin furnizimin e organit me oksigjen. Infeksioni i sistemit nervor qendror te minjte ishte shumë më vdekjeprurës sesa infeksionet e mushkërive.

Studiuesit analizuan trurin e tre pacientëve që vdiqën nga COVID-19. Koronavirusi u zbulua në neuronet kortikale të një pacienti, ndërsa zonat e infektuara të trurit u shoqëruan me infarkt ishemik në të cilin furnizimi i reduktuar i gjakut shkakton dëmtime të lokalizuara të indeve dhe vdekjen e qelizave. Mikroinfarktet u zbuluan gjatë autopsive të trurit tek tre pacientë.

Kërkimet tregojnë qartë se neuronet mund të bëhen shënjestër e infeksionit me pasoja shkatërruese të ishemisë së lokalizuar në tru dhe vdekjes së qelizave.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button