fbpx

RMV, dështoi bojkoti i opozitës, shumica miratoi buxhetin për vitin 2021 me 62 vota “për”

Buxheti u votua në mënyrë unanime nga të gjithë deputetët e pranishëm të shumicës parlamentare, megjithëse në momentin kur opozita po largohej nga salla kishte “vetëm” 59 deputetë, kështu që dukej i  pamundur votimi, pikërisht për shkak të mungesës së shumicës, njofton Portalb.mk.

Gjysmë ore para mesnate, Kuvendi miratoi buxhetin për vitin e ardhshëm, pra shumica parlamentare siguroi në momentin e fundit 62 deputetë në sallë, që më herët e lëshuan të gjithë deputetët e opozitës.

Buxheti u votua unanimisht nga deputetët e pranishëm, me 62 vota pro, megjithëse në momentin kur opozita po largohej nga salla kishte 59 deputetë brenda, kështu që dukej e pamundur të futej në votim.

Atëherë, në foltore doli koordinatori i grupit parlamentar të LSDM-së Jovan Mitrevski. Në diskutimin procedural, ai akuzoi deputetët e opozitës, duke përmendur VMRO-DPMNE-në, por edhe të Majtën dhe Aleancën-Alternativën, për obstruksione dhe jo-konstruktivitet. Mitrevski theksoi se qëllimi i opozitës është që të mos miratohet buxheti dhe të ketë financim të përkohshme, në mënyrë që kriza të thellohet më tej.

“Ky është një” turp “i paparë. Kur të gjithë në botë bashkohen në luftën kundër кovid-19 dhe pasojat ekonomike të pandemisë, ne kemi një opozitë që po lëshon sallën, duke penguar dhe bojkotuar, në mënyrë që të mos sjellim buxhetin, por të kemi financim të përkohshëm. Prandaj, u bëj thirrje kolegëve të mi Bobi Mojsovski, Bisera Kostadinovska dhe Darko Kaevski të na bashkohen në sallë dhe të sjellin buxhetin”, tha Mitrovski.

Menjëherë, tre deputetë nga grupi parlamentar i LSDM-së, të cilët me gjasë ishin në Parlament dhe prisnin të thirreshin, u shfaqën në sallë. Ata u pritën me duartrokitje, pas së cilës të gjitha vendimet pasuese u morën me 62 vota “pro”.

Përshtypja është se social demokratët e inskenuan “fshehjen” e tre deputetëve, për të parë nëse opozita do të qëndrojë në sallë, në mënyrë që të kalote në votim. Përndryshe, miratimi i buxhetit nuk kërkon shumicë absolute, por që të shkohet në votim, në sallë duhet të ketë më së paku 61 deputetë.

Përpara votimit, ministri i Financave Fatmir Besimi e kishte përfunduar fjalimin e ti pesëminutësh para deputetëve. Ai tha se ky buxhet po merret në një periudhë krize, e cila ndihet jo vetëm në vendin tonë, por në të gjithë botën. Shkalla e kësaj krize, siç vlerësoi ai, është më e madhe se ajo e krizës ekonomike në vitin 2009.

“Kjo e bën këtë buxhet të veçantë. Gjithashtu specifike është që për vitin e ardhshëm, janë paraparë 500 milion euro për masa anti-Kovid, nëse ka nevojë, dhe me shumë mundësi do të ketë, sepse në vitin 2021 do të përballemi me pasojat e pandemisë. Ky është një buxhet vizionar, sepse sjell për herë të parë, sjellë një kornizë pesë-vjeçare të zhvillimit”, tha Besimi, duke kërkuar nga deputetët mbështetje për buxhetin.

Buxheti për vitin 2021 është zhvilluar, i përshtatur për të përmbushur të gjitha sfidat e krizës së koronavirusit, por edhe për të siguruar realizimin e investimeve kapitale dhe stabilitetin ekonomik, tha deputetja e LSDM-së Daniella Markovska, në ditën e fundit të debatit plenar për buxhetin.

“Qeveria, në periudhën nga vitet 2021-2025, do të përqendrohet në zbatimin e projekteve kapitale në shumën prej 3.1 miliardë fondeve. Nga fondet e buxhetit, do të ndahen rreth 1.16 miliardë euro, donacion përmes fondeve IPA prej 112.8 milion euro dhe fonde nga keritë bilaterale ndërkombëtare në vlerë prej 1.84 miliardë euro”, tha Markovska.

Ajo e përshkroi si “të dëshpëruara” kritikat e opozitës, se qeveria nuk ka investuar sa duhet në zhvillimin e infrastrukturës.

“Që kritikat tuaja janë produkt dëshpërimi, dëshmohet nga të dhënat e Ministrisë së Transportit dhe Lidhjeve se në tre vitet e kaluara ka më shumë projekte. Të përfunduara janë 23 rrugë me një gjatësi prej 243 km me vlerë 54.6 milion euro. Gjithashtu, 29 projekte janë duke u zhvilluar për ndërtimin ose rindërtimin e rrjetit të furnizimit me ujë dhe kanalizimeve me vlerë rreth 13 milion euro. Për herë të parë, kanalizimi dhe furnizimi me ujë po ndërtohen në Vizbeg, me qëllim të përmirësimit të kushteve të punës së kompanive dhe tërheqjes së investitorëve të rinj. Për herë të parë, ndërtohet kanalizim në Haraçinë…”, nënvizoi Markovska, duke shtuar se fondet në buxhetin e vitit 2021 garantojnë realizimin efikas të investimeve kapitale në infrastrukturë.

Aleksandar Nikolloski nga VMRO-DPMNE-ja vlerësoi se Qeveria do të shpenzojë fondet më të larta historike vetëm për rroga.

“Në vitin 2021, për pagat në administratë do të harxhohen 20 milion euro më shumë, krahasuar me këtë vit, 2020. Shpenzimet nga buxheti për pagat këtë vit do të sillen në mënyrë rekorde 510 milion euro. Domethënë, për pagat e administratës, të cilën presin t’i votojë në zgjedhjet e ardhshme lokale, qeveria ka në plan të shpenzojë një shumë rekorde prej 510 milion eurosh”, tha Nikolloski.

Ai tha se në vitin 2021, me krizën e koronës, qeveria pret të mbledhë më shumë para nga taksat sesa në vitin 2019. Të ardhurat e parashikuara nga taksat, tha ai, janë në nivelin e një miliard e 918 milion euro, krahasuar me një miliard e 898 milion euro në vitin 2019.

“Nuk dëgjuam debat në çfarë e mbështet Qeveria këtë optimizëm dhe si është e mundur që në një vit krize të presim të mbledhim më shumë para sesa në vitin 2019, kur nuk kishte krizë as në Maqedoni, por as edhe në botë. Mbi çfarë baze pret qeveria të mbledhë 142 milion euro vitin e ardhshëm?”, pyeti Nikolloski.

Skender Rexhepi nga Alternativa, i cili ishte deputeti i fundit që diskutoi, tha se nuk mund të votojë për një buxhet që është politik dhe diskriminues ndaj komunitetit etnik shqiptar dhe hapsirës ku dominon komuniteti shqiptar. Ai gjithashtu tha se në buxhet keq-menaxhohen fondet për arsimin, ku situata është veçanërisht delikate për shkak të epidemis. Ai gjithashtu akuzoi se Ligji për përdorimin e gjuhëve nuk zbatohet në mënyrë të vazhdueshme.

Gjatë prezantimit të buxhetit të ri, para se të lëshohej në procedurë parlamentare, Kryeministri Zoran Zaev dhe ministri  Besimin theksuan se me propozimin, të hyrat e buxhetit janë parashikuar në 212.6 miliardë denarë ose 8.3 përqind më shumë se ribalanci i dytë i buxhetit për vitin 2020. Shpenzimet për vitin 2021 janë projektuar në nivelin prej 247.5 miliardë denarë ose 2.1 përqind më të ulëta se shpenzimet e siguruara nga ribalanci i dytë i buxhetit për vitin 2020. Deficiti buxhetor është parashikuar në nivelin 34.8 miliardë denarë ose 4.9 përqind të PBB-së, që është 3.6 pikë përqindje më pak se deficiti buxhetor i parashikuar për vitin 2020.

Në fokus të këtij buxheti është rimëkëmbja ekonomike, rritja e përshpejtuar, mbrojtja e shëndetit të qytetarëve, vendet e punës, zvogëlimi i shpenzimeve jo prioritare dhe realizimi më i mirë i shpenzimeve kapitale. Pritjet janë që efektet e masave kufizuese për shkak të pandemisë vitin e ardhshëm të dobësohen dhe pritet që rritja e ekonomisë të arrijë 4.1 përqind dhe 4.6 përqind në vitin 2022. Qeveria vlerëson se buxheti i propozuar është për stabilitetin ekonomik dhe rritjen e përshpejtuar, me konsolidimin fiskal afatgjatë për 2021-2025.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button